Pregled bibliografske jedinice broj: 567364
Ampelografske karakteristike klonskih kandidata sorte Grk (V. vinifera L.) u pokusnom nasadu "Baštica" u 2010. godini
Ampelografske karakteristike klonskih kandidata sorte Grk (V. vinifera L.) u pokusnom nasadu "Baštica" u 2010. godini // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 6; 68-79 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 567364 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ampelografske karakteristike klonskih kandidata
sorte Grk (V. vinifera L.) u pokusnom nasadu
"Baštica" u 2010. godini
(Ampelographic characteristics of clone candidates
of variety Grk (V. vinifera L.) in year 2010)
Autori
Preiner, Darko ; Lešić, Jelena ; Stupić, Domagoj ; Andabaka, Željko ; Maletić, Edi
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 34
(2011), 6;
68-79
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
vinova loza ; klonska selekcija ; Grk
(V. vinifera L. ; clonal selection ; Grk)
Sažetak
Grk je autohtona sorta vinove loze sa ženskim cvijetom koja se uzgaja na području primorske Hrvatske. Od 2006. godine provodi se klonska selekcija sorte Grk. U pokusni nasad “Baštica” 2007. posađeno je vegetativno potomstvo odabranih matičnih trseva s pozitivnim karakteristikama koji su ujedno pokazali odsutnost gospodarski štetnih virusa. Utvrđeno je kako između klonskih kandidata postoje visoko signifikantne razlike u svim mjerenim svojstvima. Također je utvrđeno da udio neoplođenih bobica tj. pasolina ima utjecaj na uvometrijske karakteristike, te kemijska svojstva mošta. Provedena je i odgovarajuća statistička obrada podataka s ciljem utvrđivanja značajnosti razlika između klonskih kandidata na sva mjerena svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1781844-2758 - Unutarsortna raznolikost vinove loze i unaprjeđenje klonske selekcije (Maletić, Edi, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts