Pregled bibliografske jedinice broj: 567252
Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske
Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb
CROSBI ID: 567252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske
(Production of bottom - fermenting beer with addition of concentrated marasca juice)
Autori
Daniel Verbanac
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki faktultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.12
Godina
2011
Stranica
57
Mentor
Božidar Šantek
Neposredni voditelj
Mario Novak
Ključne riječi
pivo donjeg vrenja; koncentrat soka višnje maraske; infuzijski postupak; hladno vrenje i dozrijevanje; cilindrično - konusni fermentor
(bottom - fermenting beer; concentrated marasca juice; infusion; cold fermentation and maturation; cylindrical - conical fermenter)
Sažetak
Sažetak: U ovom istraţivanju proučavan je proces proizvodnje piva donjeg vrenja sa i bez dodatka koncentrata soka višnje maraske (KSVM). Sladovina je proizvedena infuzijskim postupkom ukomljavanja, a proces glavnog i naknadnog vrenja su provedeni u cilindrično - konusnim fermentorima. U svim eksperimentima, proces glavnog i naknadnog vrenja su provedeni po istom postupku. Na osnovi dobivenih rezultata, vidljivo je da se KSVM moţe uspješno primijeniti u procesu proizvodnje piva. Dodatak KSVM u osnovnu sladovinu utječe na odvijanje procesa glavnog i naknadnog vrenja piva. Osim toga, kod piva donjeg vrenja sa dodatkom KSVM, zabiljeţene su povećane koncentracije etanola [7, 54 - 8, 03 % (vol/vol)] kao posljedica konverzije lakofermentabilnih šećera prisutnih u KSVM. MeĎusobna usporedba piva donjeg vrenja sa dodatkom KSVM nakon degustacije piva pokazuje da pivo donjeg vrenja sa dodatkom 4 % (vol/vol) KSVM ima finu kombinaciju gorko - kiselog okusa, finu punoću okusa, stabilnu bogatu pjenu, te izbalansiranu aromu piva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb