Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 567252

Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske


Daniel Verbanac
Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb


CROSBI ID: 567252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske
(Production of bottom - fermenting beer with addition of concentrated marasca juice)

Autori
Daniel Verbanac

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki faktultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2011

Stranica
57

Mentor
Božidar Šantek

Neposredni voditelj
Mario Novak

Ključne riječi
pivo donjeg vrenja; koncentrat soka višnje maraske; infuzijski postupak; hladno vrenje i dozrijevanje; cilindrično - konusni fermentor
(bottom - fermenting beer; concentrated marasca juice; infusion; cold fermentation and maturation; cylindrical - conical fermenter)

Sažetak
Sažetak: U ovom istraţivanju proučavan je proces proizvodnje piva donjeg vrenja sa i bez dodatka koncentrata soka višnje maraske (KSVM). Sladovina je proizvedena infuzijskim postupkom ukomljavanja, a proces glavnog i naknadnog vrenja su provedeni u cilindrično - konusnim fermentorima. U svim eksperimentima, proces glavnog i naknadnog vrenja su provedeni po istom postupku. Na osnovi dobivenih rezultata, vidljivo je da se KSVM moţe uspješno primijeniti u procesu proizvodnje piva. Dodatak KSVM u osnovnu sladovinu utječe na odvijanje procesa glavnog i naknadnog vrenja piva. Osim toga, kod piva donjeg vrenja sa dodatkom KSVM, zabiljeţene su povećane koncentracije etanola [7, 54 - 8, 03 % (vol/vol)] kao posljedica konverzije lakofermentabilnih šećera prisutnih u KSVM. MeĎusobna usporedba piva donjeg vrenja sa dodatkom KSVM nakon degustacije piva pokazuje da pivo donjeg vrenja sa dodatkom 4 % (vol/vol) KSVM ima finu kombinaciju gorko - kiselog okusa, finu punoću okusa, stabilnu bogatu pjenu, te izbalansiranu aromu piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Novak (mentor)

Avatar Url Božidar Šantek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Daniel Verbanac
Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb
Daniel Verbanac (2011) 'Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {57}, keywords = {pivo donjeg vrenja, koncentrat soka vi\v{s}nje maraske, infuzijski postupak, hladno vrenje i dozrijevanje, cilindri\v{c}no - konusni fermentor}, title = {Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka vi\v{s}nje maraske}, keyword = {pivo donjeg vrenja, koncentrat soka vi\v{s}nje maraske, infuzijski postupak, hladno vrenje i dozrijevanje, cilindri\v{c}no - konusni fermentor}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {57}, keywords = {bottom - fermenting beer, concentrated marasca juice, infusion, cold fermentation and maturation, cylindrical - conical fermenter}, title = {Production of bottom - fermenting beer with addition of concentrated marasca juice}, keyword = {bottom - fermenting beer, concentrated marasca juice, infusion, cold fermentation and maturation, cylindrical - conical fermenter}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font