Pregled bibliografske jedinice broj: 567225
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 567225 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
(QUALITY PARAMETERS DETERMINATION OF ACACIA HONEY FROM KRAPINSKO-ZAGORSKA COUNTY)
Autori
Vrančić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.12
Godina
2011
Stranica
40
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Med bagrema; Fizikalno kemijski parametri
(acacia honey; physicochemical parametres)
Sažetak
Med se koristi od davnina uglavnom kao sladilo ali i u raznolike terapeutske svrhe. Istraživanje je provedeno na uzorcima meda bagrema (Robinia pseudoacacia). Cilj rada bio je odrediti fiziklano kemijske parametre (maseni udjel vode, električna provodnost, kiselost, maseni udjel reducirajućih šećera, maseni udjel saharoze te kut rotacije) kako bi se utvrdili zahtjevi kakvoće kojima u proizvodnji i pri stavljanju na tržište mora udovoljavati uniflorni med bagrema. Dobiveni rezultati su uspoređeni s Pravilnikom o medu te istovjetnim istraživanjima drugih autora. Med bagrema Krapinsko-zagorske županije zadovoljava zahtjeve Pravilnika o medu Republike Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)