Pregled bibliografske jedinice broj: 567220
PROCJENA PARAMETARA KVALITETE JADRANSKE BUKVE (Boops boops) TIJEKOM POHRANE NA LEDU
PROCJENA PARAMETARA KVALITETE JADRANSKE BUKVE (Boops boops) TIJEKOM POHRANE NA LEDU, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 567220 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCJENA PARAMETARA KVALITETE JADRANSKE BUKVE (Boops boops) TIJEKOM POHRANE NA LEDU
(ASSESSMENT OF QUALITY PARAMETERS OF ADRIATIC BOGUE (Boops boops) DURING STORAGE ON ICE)
Autori
Bogdanović, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2011
Stranica
176
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
Boops boops; Indeks kvalitete; Parametri kvalitete; Maksimalno vrijeme pohrane
(Boops boops; Quality index; Quality parameters; Maximum ice storage time;)
Sažetak
Cilj disertacije bio je utvrditi senzorske (sirova i kuhana riba), fizikalne (pH, dielektricna svojstva) i kemijske (prosjecni kemijski sastav, TVB-N, TMA-N, biogeni amini, TBK-indeks) promjene parametara kvalitete uzoraka cijelih bukava iz slobodnog ulova (BD) i bukava oko kaveza tune (BK) tijekom pohrane na ledu. Posebno su razvijene sheme metode indeksa kvalitete za BD i BK uzorke, a maksimalno vrijeme pohrane na ledu odre_eno je modificiranim Torry-evim shemama i iznosilo je 17 dana za BK uzorke te 12 dana za BD uzorke. Tocnost procjene vremena skladištenja QIM metodom za BD uzorke iznosila je 1, 2 dana, a za BK uzorke 1, 4 dana. Istražene skupine bukava statisticki su se znacajno razlikovale u vecini odre_enih parametara kvalitete, osim za indeks kvalitete (QI), Torry-evu sumu bodova, udjel proteina, udjel kadaverina i TBK-indeks. Ispitivani parametri kvalitete (pH, TVB-N, TMA-N, TBK-indeks, dielektricna svojstva, putrescin, kadaverin, tiramin, indeks biogenih amina) pokazali su statisticki znacajnu korelaciju sa senzorskom procjenom i vremenom skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)