Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 56718

Centralni nadzorni sustav procesa fermentacije pekarskog kvasca s uputstvom za korištenje


Cupec, Robert; Santro, Igor
Centralni nadzorni sustav procesa fermentacije pekarskog kvasca s uputstvom za korištenje, 1997. (elaborat/studija).


CROSBI ID: 56718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Centralni nadzorni sustav procesa fermentacije pekarskog kvasca s uputstvom za korištenje
(Central supervisory system for bread yeast fermentation process with user manual)

Autori
Cupec, Robert ; Santro, Igor

Izvornik
FER

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija

Godina
1997

Sažetak
Centralni nadzor procesa fermntacije pekarskog kvasca zasnovan je na PC kompatibilnom računalu na kojem se izvršava SCADA program FIX DMACS. Osnovne funkcije nadzornog sustava su sljedeće: - operater pomoću slike na ekranu( procesnih prikaza) može pratiti što se stvarno događa u postrojenju. Tako u bilo kojem trenutku može provjeriti da li je neki ventil otvoren ili zatvoren, da li kroz cjevovod protječe otpjenjivač ili ne, kolika je razina komine u fermentoru i sl., tj. operater na jednom mjestu može dobiti uvid u to što se u stvari dešava u pogonu. - Operater na ekranu može pregledati listu alarma koji su se dogodili tijekom rada pogona (sa vremenom pojavljivanja i vremenom otklanjanja kvara). Alarmnu listu i listu događaja moguće je po potrebi ispisati na laserskom štampaču. - Tijekom rada programa kontinuirano se prikupljaju podaci o procesnim veličinama a najvažniji od njih spemaju se u datoteku za kasniju analizu. - Na osnovi spremljenih podataka mogu se iscrtavati trendovi procesnih veličina. Trendovi su organizirani tako da svaki od njih sadrži osnovne procesne veličine jednog regulacijskog ili mjernog kruga. Manipulacija trendovima (mjenjanje x osi, y osi, zumiranje) vrlo je fleksibilna. - Trend iscrtan na ekranu računala može se odštampati na laserskom štampaču radi kvalitenije analize. - Na ekranu se može pregledati tabela referentnih vrijednosti regulacijskih krugova. Vrijednosti upisane u tabeli mogu se i mijenjati ako je za to dana dozvola na OP-u.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Elektrotehnika



POVEZANOST RADA


Projekti:
036006

Ustanove:
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Profili:

Avatar Url Robert Cupec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cupec, Robert; Santro, Igor
Centralni nadzorni sustav procesa fermentacije pekarskog kvasca s uputstvom za korištenje, 1997. (elaborat/studija).
Cupec, R. & Santro, I. (1997) Centralni nadzorni sustav procesa fermentacije pekarskog kvasca s uputstvom za korištenje. FER. Elaborat/studija.
@unknown{unknown, author = {Cupec, Robert and Santro, Igor}, year = {1997}, keywords = {}, title = {Centralni nadzorni sustav procesa fermentacije pekarskog kvasca s uputstvom za kori\v{s}tenje}, keyword = {} }
@unknown{unknown, author = {Cupec, Robert and Santro, Igor}, year = {1997}, keywords = {}, title = {Central supervisory system for bread yeast fermentation process with user manual}, keyword = {} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font