Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 566817

Usporedna analiza hrvatske mesne industrije


Rožić, Jelena
Usporedna analiza hrvatske mesne industrije, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 566817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedna analiza hrvatske mesne industrije
(Comparative Analysis of Croatian meat industry)

Autori
Rožić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2011

Stranica
42

Mentor
Hadelan, Lari

Ključne riječi
mesna industrija; analiza poslovanja
(meat industry; business analysis)

Sažetak
Mesnu industriju (kao sastavni dio prehrambene industrije) u posljednjih nekoliko godina karakteriziraju velika ulaganja u nove tehnologije i modernizaciju proizvodnje, okrupnjavanje poduzeća, stvaranje jakih brendova koji ostvaruju veće marže, te rast izvoza (usmjerena na tržišta bivše Jugoslavije, ali i Europske unije). Unatoč kriznom razdoblju kroz koje prolazi cjelokupno gospodarstvo, prehrambena je industrija u Hrvatskoj uspješno zadržala stabilnost poslovanja, pa čak i povećala zaposlenost za dva posto tijekom recesijske 2009. godine. U radu je opisano poslovanje deset vodećih hrvatskih mesnih industrija koja ukupno stvaraju preko 70 posto prihoda mesne industrije. Analizom podataka iz financijskih izvješća, usporedno su prikazani financijski pokazatelji (brojčano i grafički), tako da su specifičnosti u poslovanju pojedine mesne industrije jasno vidljive. Zaključno, najbolje poslovne rezultate ima mesna industrija „Braća Pivac“, za njima slijedi „Gavrilović“ i „Vindon“. Najlošije rezultate uočavamo uglavnom kod mesne industrije „Vajda“ i „Puris Pazin“. Za potrebe rada provedeno je anketno ispitivanje među studentima zagrebačkog sveučilišta. Cilj anketnog istraživanja bio je prikupiti podatke o percepciji kvalitete te prepoznatljivosti proizvoda navedenih mesnih industrija među studentima. Analizirani su rezultati četrdeset anketa. Suprotno financijskim pokazateljima, prema rezultatima anketa (mišljenju studenata) najbolju percepciju ima mesna industrija „PIK Vrbovec“, iza koje slijedi „Gavrilović“. Najmanje dobre pokazatelje percepcije postigla je mesna industrija „Vajda“, „PPK Karlovačka mesna industrija“ i „Dalmesso“. Kod interpretacije rezultata anketa valja imati na umu da su se pitanja odnosila na učestalost kupovanja proizvoda, percepciju kvalitete i prepoznatljivost proizvoda. Također je vidljivo da prema mišljenju studenata bolje rezultate imaju upravo one mesne industrije koje najviše ulažu u marketinške aktivnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782223-2031 - Uporaba višekriterijske analize u poslovnom odlučivanju obiteljskog gospodarstva (Par, Vjekoslav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lari Hadelan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rožić, Jelena
Usporedna analiza hrvatske mesne industrije, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Rožić, J. (2011) 'Usporedna analiza hrvatske mesne industrije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ro\v{z}i\'{c}, Jelena}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {mesna industrija, analiza poslovanja}, title = {Usporedna analiza hrvatske mesne industrije}, keyword = {mesna industrija, analiza poslovanja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ro\v{z}i\'{c}, Jelena}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {meat industry, business analysis}, title = {Comparative Analysis of Croatian meat industry}, keyword = {meat industry, business analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font