Pregled bibliografske jedinice broj: 566755
Analiza ishrane dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim i eksperimentalnim uvjetima - uloga peludi
Analiza ishrane dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim i eksperimentalnim uvjetima - uloga peludi, 2011., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni studijski centar za studije mora, Split
CROSBI ID: 566755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza ishrane dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim i eksperimentalnim uvjetima - uloga peludi
(Analysis of mussel feeding (Mytilus galloprovincialis) in natural and experimental conditions- importance of pollen)
Autori
Buzolić, Ana Maria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni studijski centar za studije mora
Mjesto
Split
Datum
06.10
Godina
2011
Stranica
39
Mentor
Peharda Uljević, Melita
Neposredni voditelj
Ezgeta Balić, Daria
Ključne riječi
školjkaši; Mytilus galloprovincialis; indeks kondicije; pelud; sadržaj želudca
(bivalve; Mytilus galloprovincialis; condition index; pollen; stomach contents)
Sažetak
Utjecaj peludi na indeks kondicije školjkaša Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1891) ispitan je eksperimentom provedenim na uzorcima prikupljenim s lukobrana lučice Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu 9. travnja 2010. godine. Prikupljene jedinke približno jednakih veličina nasumično su podijeljene u tri skupine te podvrgnute jednom od tretmana, tijekom razdoblja od 3 tjedna: hranjene s peludi alepskog bora, Pinus halepensis (A1, A2, A3), hranjene s cvjetnom peludi (B1, B2, B3) te kontrola (C1, C2, C3) kojoj nije dodavan pelud ni ikakva druga hrana. Pored navedenih uzoraka prikupljen je i početni uzorak (0), koji je odmah zaleđen te je po završetku eksperimenta, 30. travnja 2010. godine, prikupljen još jedan završni uzorak (D) koji je zaleđen neposredno nakon uzorkovanje te obrađen zajedno s ostalim uzorcima. Indeks kondicije (CI) određen je prema jednadžbi iz rada Davenport i Chen (1987): CI = masa kuhanog mesa/(masa kuhanog mesa + masa ljušture) x 100. Skupine koje su bile podvrgnute eksperimentu hranjenja, kako cvjetnom tako i peludi alepskog bora, imale su znatno manji CI u usporedbi s jedinkama uzorkovanih iz prirodnog okoliša na kraju eksperimenta. Ustanovljeno je kako pelud alepskog bora, P. halepensis, kao ni cvjetna pelud ne mogu kvalitetno zamijeniti hranu školjkaša M. galloprovincialis iz prirodnih uvjeta. Najmanja srednja vrijednost CI iznosila je 12, 75 (±2, 29) dok je najveća bila 16, 98 (±1, 87). Kako bi se analizirala razlika u indeksu kondicije između uzoraka koji su hranjeni peludom alepskog bora, uzoraka koji su hranjeni cvjetnom peludi te kontrolnih uzoraka korištena je „ugnježdena“ (nested) ANOVA koja nije pokazala statistički značajne razlike ni između tretmana (F=0, 08 ; p=0, 925) ni između uzoraka (F=1, 47 ; p=0, 187). Na dan početka i završetka eksperimenta, uzorkovali smo po 20 jedinki M. galloprovincialis, približno jednake dužine, za potrebe analize sadržaja želudaca. Svi analizirani uzorci želudaca sadržavali su zooplankton i to slijedeće taksonomske skupine: harpaktikoidni i kalanoidni kopepodi, naupliji, ličinke gastropoda i školjkaša, ciripedi, tintinidi, foraminifere, neidentificirana jaja, fragmenti kopepoda, fragmenti poliheta, ali i spikule spužvi, dlačice kopnenih biljaka, te brojna zrnca peludi alepskog bora. Peludna zrnca alepskog bora bila su značajno zastupljenija u uzorcima želudaca jedinki prve analizirane skupine (Mann-Whitney U test ; p<0, 001). Rezultat ANOSIM testa pokazao je statistički značajnu razliku u sadržaju zooplanktona u želudcima jedinki dvaju analiziranih skupina M. galloprovincialis (Global R = 0, 362 ; p = 0, 001). Zabilježena značajna razlika u sastavu zajednice želudaca jedinki dvaju analiziranih skupina M. galloprovincialis, može biti posljedica promjene sadržaja prehrane školjkaša s promjenom taksonomskih skupina dostupnih u stupcu vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
001-0013077-0532 - Bioraznolikost i održivo gospodarenje pelagičkim i demerzalnim resursima Jadrana (Vrgoč, Nedo, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split