Pregled bibliografske jedinice broj: 566664
KROMATOGRAFSKE METODE ODREĐIVANJA PROTEINA
KROMATOGRAFSKE METODE ODREĐIVANJA PROTEINA, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KROMATOGRAFSKE METODE ODREĐIVANJA PROTEINA
(CHROMATOGRAPHIC METHODS FOR DETERMINATION OF PROTEINS)
Autori
Zenuni, Florime
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2010
Stranica
31
Mentor
Marković Ksenija
Ključne riječi
Proteini; Proteini hrane; Kromatografija
(proteins; food proteins; chromatography)
Sažetak
Proteini su makromolekule građene od velikog broja aminokiselina. Utječu na svaku osobinu koja karakterizira živi organizam te igraju različite uloge u ljudskom tijelu. Prva i osnovna zadaća proteina je njihova neophodnost u procesu rasta i razvoja. Ovisno o dobi i spolu potrebe za proteinima se znatno mijenjaju. Važni su sa prehrambenog i tehnološkog stajališta. Proteini se nalaze u raznim vrstama prehrambenih proizvoda. Svrha ovog rada bila je, pregledom znanstvene literature, iznijeti pregled kromatografskih metoda određivanja proteina. Tekućinska kromatografija, odnosno visokodjelotvorna tekućinska kromatografija (HPLC) najčešća je tehnika analitičkog i preparativnog određivanja proteina hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)