Pregled bibliografske jedinice broj: 566661
KROMATOGRAFSKE ANALITIČKE TEHNIKE
KROMATOGRAFSKE ANALITIČKE TEHNIKE, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KROMATOGRAFSKE ANALITIČKE TEHNIKE
(CHROMATOGRAPHIC ANALYTICAL TECHNIQUES)
Autori
Rako, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2010
Stranica
37
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
Kromatografija; HPLC; GC; SFC
(chromatography; HPLC; GC; SFC)
Sažetak
Kromatografija je proces separacije pri kojem se sastojci raspodjeljuju između dvije faze, pri čemu jedna predstavlja nepokretnu (stacionarnu fazu), a druga pokretnu (mobilnu fazu) koja se kreće u određenom smjeru. Mobilna faza je fluid koji prolazi kroz stacionarnu fazu, a ovisno o vrsti fluida razlikujemo tekućinsku kromatografiju (LC), plinsku kromatografiju (GC) i fluidnu kromatografiju pri superkritičnim uvjetima (SFC). Obzirom na važnost separacije i kvantifikacije pojedinih sastojaka kompleksnih smjesa, kromatografija je postala nezamjenjiva laboratorijska tehnika kojom se određuju pojedinačni sastojci. Uvidom u znanstvenu literaturu, vidljiva je široka primjena kromatografskih tehnika u analizama hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)