Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 566659

ELISA U ANALITICI HRANE


Zeko, Antonija
ELISA U ANALITICI HRANE, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 566659 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ELISA U ANALITICI HRANE
(ELISA IN FOOD ANALYTICS)

Autori
Zeko, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2010

Stranica
24

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Antigen; Antitijelo; Enzimska reakcija
(antigen; antibody; enzyme reaction)

Sažetak
ELISA (eng. enzyme-linked immunosorbent assay) kombinira specifičnost reakcije antigen-antitijelo i osjetljivost jednostavne enzimske reakcije. Osnovni princip metode je reakcija antigen-antitijelo, a koncentracija analita se određuje promjenom boje kromogena koja se mjeri golim okom ili spektrofotometrijski. Osnovni tipovi ELISA tehnike uključuju: kompetitivnu, indirektnu, „sendvič“ te obrnutu ELISA tehniku. ELISA tehnika koristi se za određivanje različitih sastojaka hrane kao što su alergeni, antibiotici, pesticidi, mikotoksini. U prehrambenoj industriji ELISA tehnika koristi se i za određivanje sastava hrane. Svrha ovog rada bila je, temeljem znanstvene literature, iznijeti spoznaje o primjeni ELISA tehnike u određivanju različitih sastojaka i sastava hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zeko, Antonija
ELISA U ANALITICI HRANE, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zeko, A. (2010) 'ELISA U ANALITICI HRANE', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeko, Antonija}, year = {2010}, pages = {24}, keywords = {Antigen, Antitijelo, Enzimska reakcija}, title = {ELISA U ANALITICI HRANE}, keyword = {Antigen, Antitijelo, Enzimska reakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeko, Antonija}, year = {2010}, pages = {24}, keywords = {antigen, antibody, enzyme reaction}, title = {ELISA IN FOOD ANALYTICS}, keyword = {antigen, antibody, enzyme reaction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font