Pregled bibliografske jedinice broj: 566659
ELISA U ANALITICI HRANE
ELISA U ANALITICI HRANE, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566659 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ELISA U ANALITICI HRANE
(ELISA IN FOOD ANALYTICS)
Autori
Zeko, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2010
Stranica
24
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
Antigen; Antitijelo; Enzimska reakcija
(antigen; antibody; enzyme reaction)
Sažetak
ELISA (eng. enzyme-linked immunosorbent assay) kombinira specifičnost reakcije antigen-antitijelo i osjetljivost jednostavne enzimske reakcije. Osnovni princip metode je reakcija antigen-antitijelo, a koncentracija analita se određuje promjenom boje kromogena koja se mjeri golim okom ili spektrofotometrijski. Osnovni tipovi ELISA tehnike uključuju: kompetitivnu, indirektnu, „sendvič“ te obrnutu ELISA tehniku. ELISA tehnika koristi se za određivanje različitih sastojaka hrane kao što su alergeni, antibiotici, pesticidi, mikotoksini. U prehrambenoj industriji ELISA tehnika koristi se i za određivanje sastava hrane. Svrha ovog rada bila je, temeljem znanstvene literature, iznijeti spoznaje o primjeni ELISA tehnike u određivanju različitih sastojaka i sastava hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)