Pregled bibliografske jedinice broj: 566653
TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE
TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE
(DISCRIMINATION TESTS IN SENSORY EVALUATION OF FOOD)
Autori
Kolaček, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2011
Stranica
35
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
Senzorska procjena; Testovi razlika; Analiza podataka
(sensory evaluation; discrimination tests; data analysis)
Sažetak
Senzorski analitičari pomoću testova razlika utvrđuju da li se dva proizvoda razlikuju jedan od drugoga ili ne. U testove razlika ubrajaju se: upoređenje u paru, duo-trio test, test u trokutu, dupli standard, A-ne-A, kao i rjeđe korišteni ABX i testovi sortiranja. Tehnike analize podataka za ove testove opisane su kao binomna, χ-kvadratna, z-, i beta-binomna distribucija. Uvidom u znanstvenu literaturu, vidljivo je da se raspravlja o utjecaju statističke snage u senzorskim testovima, o potrebi za ponavljanjem u senzorskim testovima razlika te analizi tih podataka. Svrha ovog rada bila je, pregledom znanstvene literature, iznijeti spoznaje o testovima razlika u senzorskoj procjeni hrane, kao i neke uobičajene probleme koji nastaju iz interpretacije rezultata senzorskih testova razlika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)