Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 566653

TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE


Kolaček, Matea
TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 566653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE
(DISCRIMINATION TESTS IN SENSORY EVALUATION OF FOOD)

Autori
Kolaček, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Senzorska procjena; Testovi razlika; Analiza podataka
(sensory evaluation; discrimination tests; data analysis)

Sažetak
Senzorski analitičari pomoću testova razlika utvrđuju da li se dva proizvoda razlikuju jedan od drugoga ili ne. U testove razlika ubrajaju se: upoređenje u paru, duo-trio test, test u trokutu, dupli standard, A-ne-A, kao i rjeđe korišteni ABX i testovi sortiranja. Tehnike analize podataka za ove testove opisane su kao binomna, χ-kvadratna, z-, i beta-binomna distribucija. Uvidom u znanstvenu literaturu, vidljivo je da se raspravlja o utjecaju statističke snage u senzorskim testovima, o potrebi za ponavljanjem u senzorskim testovima razlika te analizi tih podataka. Svrha ovog rada bila je, pregledom znanstvene literature, iznijeti spoznaje o testovima razlika u senzorskoj procjeni hrane, kao i neke uobičajene probleme koji nastaju iz interpretacije rezultata senzorskih testova razlika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kolaček, Matea
TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kolaček, M. (2011) 'TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kola\v{c}ek, Matea}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {Senzorska procjena, Testovi razlika, Analiza podataka}, title = {TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE}, keyword = {Senzorska procjena, Testovi razlika, Analiza podataka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kola\v{c}ek, Matea}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {sensory evaluation, discrimination tests, data analysis}, title = {DISCRIMINATION TESTS IN SENSORY EVALUATION OF FOOD}, keyword = {sensory evaluation, discrimination tests, data analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font