Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 566648

ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA


Bogdanović, Željka
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 566648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA
(ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLORAL HONEY)

Autori
Bogdanović, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2011

Stranica
69

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Med; Fenoli; Flavonoidi; DPPH; FRAP
(honey; phenols; flavonoids; DPPH; FRAP)

Sažetak
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka cvjetnog meda hrvatskog podrijetla, iz 2 regije Varaždinske županije. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 114, 476 do 352, 571 mg GAE/kg meda, udio ukupnih flavonoida u rasponu od 2, 806 do 9, 167 mg QE/100 g meda, antioksidacijska aktivnost određena DPPH metodom i izražena kao IC50 u rasponu od 10, 184 do 51, 565 mg/mL, te antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 149, 491 do 431, 421 μM Fe (II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r=0, 840), te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 911), kao i između rezultata dobivenih DPPH i FRAP metodom (r=0, 822).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bogdanović, Željka
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bogdanović, Ž. (2011) 'ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bogdanovi\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2011}, pages = {69}, keywords = {Med, Fenoli, Flavonoidi, DPPH, FRAP}, title = {ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA}, keyword = {Med, Fenoli, Flavonoidi, DPPH, FRAP}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bogdanovi\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2011}, pages = {69}, keywords = {honey, phenols, flavonoids, DPPH, FRAP}, title = {ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLORAL HONEY}, keyword = {honey, phenols, flavonoids, DPPH, FRAP}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font