Pregled bibliografske jedinice broj: 566648
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA
(ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLORAL HONEY)
Autori
Bogdanović, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2011
Stranica
69
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
Med; Fenoli; Flavonoidi; DPPH; FRAP
(honey; phenols; flavonoids; DPPH; FRAP)
Sažetak
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka cvjetnog meda hrvatskog podrijetla, iz 2 regije Varaždinske županije. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 114, 476 do 352, 571 mg GAE/kg meda, udio ukupnih flavonoida u rasponu od 2, 806 do 9, 167 mg QE/100 g meda, antioksidacijska aktivnost određena DPPH metodom i izražena kao IC50 u rasponu od 10, 184 do 51, 565 mg/mL, te antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 149, 491 do 431, 421 μM Fe (II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r=0, 840), te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 911), kao i između rezultata dobivenih DPPH i FRAP metodom (r=0, 822).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)