Pregled bibliografske jedinice broj: 566645
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA
(TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF HONEYDEW HONEY)
Autori
Mežnarić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.04
Godina
2010
Stranica
45
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; fenoli; FRAP; Medljikovac
(antioxidant activity; DPPH; FRAP; honeydew; phenolics)
Sažetak
U ovom radu analizirano je 11 uzoraka medljikovca hrvatskog podrijetla. Sadržaj ukupnih fenola određen je pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 244, 95 mg GAE/kg meda do 413, 52 mg GAE/kg meda, “radical scavenging” aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 8, 43 mg/mL do 12, 44 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 548, 07 do 959, 19 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 9012) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9090), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r = 0, 8394).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)