Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 566645

UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA


Mežnarić, Jelena
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 566645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA
(TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF HONEYDEW HONEY)

Autori
Mežnarić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.04

Godina
2010

Stranica
45

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; fenoli; FRAP; Medljikovac
(antioxidant activity; DPPH; FRAP; honeydew; phenolics)

Sažetak
U ovom radu analizirano je 11 uzoraka medljikovca hrvatskog podrijetla. Sadržaj ukupnih fenola određen je pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 244, 95 mg GAE/kg meda do 413, 52 mg GAE/kg meda, “radical scavenging” aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 8, 43 mg/mL do 12, 44 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 548, 07 do 959, 19 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 9012) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9090), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r = 0, 8394).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mežnarić, Jelena
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mežnarić, J. (2010) 'UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\v{z}nari\'{c}, Jelena}, year = {2010}, pages = {45}, keywords = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, fenoli, FRAP, Medljikovac}, title = {UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA}, keyword = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, fenoli, FRAP, Medljikovac}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\v{z}nari\'{c}, Jelena}, year = {2010}, pages = {45}, keywords = {antioxidant activity, DPPH, FRAP, honeydew, phenolics}, title = {TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF HONEYDEW HONEY}, keyword = {antioxidant activity, DPPH, FRAP, honeydew, phenolics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font