Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 566643

UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA


Šančić, Matea
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 566643 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA
(TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY FROM VARAŽDIN AREA)

Autori
Šančić, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2011

Stranica
71

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
med; Antioksidacijska aktivnost; Ukupni fenoli; FRAP; DPPH
(honey; antioxidative activity; phenolic content; FRAP; DPPH)

Sažetak
U ovom radu analizirana su 32 uzorka bagremovog meda hrvatskog podrijetla (Varaždinska županija, sezona 2010). Određen je sadržaj ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu od 23, 55 mg GAE/kg meda do 74, 09 mg GAE/kg meda. „Radical scavenging“ aktivnost, izražena kao IC50, u rasponu od 3, 68 do 201, 96 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost, izražena kao FRAP vrijednost, od 14, 93 do 120, 94 μM Fe (II) 10 % otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 7808) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9722), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 8830).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šančić, Matea
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šančić, M. (2011) 'UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}an\v{c}i\'{c}, Matea}, year = {2011}, pages = {71}, keywords = {med, Antioksidacijska aktivnost, Ukupni fenoli, FRAP, DPPH}, title = {UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA S VARA\v{Z}DINSKOG PODRU\v{C}JA}, keyword = {med, Antioksidacijska aktivnost, Ukupni fenoli, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}an\v{c}i\'{c}, Matea}, year = {2011}, pages = {71}, keywords = {honey, antioxidative activity, phenolic content, FRAP, DPPH}, title = {TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY FROM VARA\v{Z}DIN AREA}, keyword = {honey, antioxidative activity, phenolic content, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font