Pregled bibliografske jedinice broj: 566643
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566643 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA
(TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY FROM VARAŽDIN AREA)
Autori
Šančić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2011
Stranica
71
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
med; Antioksidacijska aktivnost; Ukupni fenoli; FRAP; DPPH
(honey; antioxidative activity; phenolic content; FRAP; DPPH)
Sažetak
U ovom radu analizirana su 32 uzorka bagremovog meda hrvatskog podrijetla (Varaždinska županija, sezona 2010). Određen je sadržaj ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu od 23, 55 mg GAE/kg meda do 74, 09 mg GAE/kg meda. „Radical scavenging“ aktivnost, izražena kao IC50, u rasponu od 3, 68 do 201, 96 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost, izražena kao FRAP vrijednost, od 14, 93 do 120, 94 μM Fe (II) 10 % otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 7808) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9722), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 8830).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)