Pregled bibliografske jedinice broj: 566641
ODREĐIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLIČITIH VRSTA MEDA
ODREĐIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLIČITIH VRSTA MEDA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLIČITIH VRSTA MEDA
(DETERMINATION OF THE TOTAL PHENOLS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY IN DIFFERENT TYPE OF HONEY)
Autori
Topolovac, Sanda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2011
Stranica
75
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; Med; Ukupni fenoli
(antioxidant activity; DPPH; FRAP; honey; phenolic content)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analiziran je 21 uzorak različitih vrsta meda hrvatskog podijetla (Varaždinska županija, sezona 2010) i to med kestena, med lipe, cvjetni i livadni med te uniflorni medovi facelije, kadulje i lavande. Određen je udjel ukupnih fenola modificiranom Folin-Ciocalteu metodom, te antioksidacijska aktivnost pomoću dvije metode, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu 104, 13–342, 22 mg GAE/kg meda (kesten), 36, 45–55, 81 mg GAE/kg meda (lipa), 55, 44–88, 84 mg GAE/kg meda (cvjetni med), 67, 81–136, 62 mg GAE/kg meda (livadni med), 71, 89–155, 50 mg GAE/kg meda (uniflorni med) ; "radical scavenging" aktivnost izražena kao IC50 vrijednost, u rasponu 0, 28–13, 32 mg/mL (kesten), 17, 13–18, 19 mg/mL (lipa), 11, 23–15, 35 mg/mL (cvjetni med), 0, 33–21, 71 mg/mL (livadni med), 0, 44–3, 68 mg/mL (uniflorni med) ; a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost, u rasponu 3, 78–35, 21 μM Fe(II) 10% otopine meda (kesten), 4, 24–30, 08 μM Fe(II) 10% otopine meda (lipa), 7, 40–12, 39 μM Fe(II) 10% otopine meda (cvjetni med), 6, 39–27, 62 μM Fe(II) 10% otopine meda (livadni med), 8, 19–31, 17 μM Fe(II) 10% otopine meda (uniflorni med).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)