Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 566641

ODREĐIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLIČITIH VRSTA MEDA


Topolovac, Sanda
ODREĐIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLIČITIH VRSTA MEDA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 566641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLIČITIH VRSTA MEDA
(DETERMINATION OF THE TOTAL PHENOLS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY IN DIFFERENT TYPE OF HONEY)

Autori
Topolovac, Sanda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2011

Stranica
75

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; Med; Ukupni fenoli
(antioxidant activity; DPPH; FRAP; honey; phenolic content)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analiziran je 21 uzorak različitih vrsta meda hrvatskog podijetla (Varaždinska županija, sezona 2010) i to med kestena, med lipe, cvjetni i livadni med te uniflorni medovi facelije, kadulje i lavande. Određen je udjel ukupnih fenola modificiranom Folin-Ciocalteu metodom, te antioksidacijska aktivnost pomoću dvije metode, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu 104, 13–342, 22 mg GAE/kg meda (kesten), 36, 45–55, 81 mg GAE/kg meda (lipa), 55, 44–88, 84 mg GAE/kg meda (cvjetni med), 67, 81–136, 62 mg GAE/kg meda (livadni med), 71, 89–155, 50 mg GAE/kg meda (uniflorni med) ; "radical scavenging" aktivnost izražena kao IC50 vrijednost, u rasponu 0, 28–13, 32 mg/mL (kesten), 17, 13–18, 19 mg/mL (lipa), 11, 23–15, 35 mg/mL (cvjetni med), 0, 33–21, 71 mg/mL (livadni med), 0, 44–3, 68 mg/mL (uniflorni med) ; a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost, u rasponu 3, 78–35, 21 μM Fe(II) 10% otopine meda (kesten), 4, 24–30, 08 μM Fe(II) 10% otopine meda (lipa), 7, 40–12, 39 μM Fe(II) 10% otopine meda (cvjetni med), 6, 39–27, 62 μM Fe(II) 10% otopine meda (livadni med), 8, 19–31, 17 μM Fe(II) 10% otopine meda (uniflorni med).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Topolovac, Sanda
ODREĐIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLIČITIH VRSTA MEDA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Topolovac, S. (2011) 'ODREĐIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLIČITIH VRSTA MEDA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Topolovac, Sanda}, year = {2011}, pages = {75}, keywords = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, FRAP, Med, Ukupni fenoli}, title = {ODRE\DJIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLI\v{C}ITIH VRSTA MEDA}, keyword = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, FRAP, Med, Ukupni fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Topolovac, Sanda}, year = {2011}, pages = {75}, keywords = {antioxidant activity, DPPH, FRAP, honey, phenolic content}, title = {DETERMINATION OF THE TOTAL PHENOLS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY IN DIFFERENT TYPE OF HONEY}, keyword = {antioxidant activity, DPPH, FRAP, honey, phenolic content}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font