Pregled bibliografske jedinice broj: 566639
PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI UZORAKA BEZGLUTENSKOG BRAŠNA TE BRAŠNA KOJIMA NIJE ODSTRANJEN GLUTEN
PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI UZORAKA BEZGLUTENSKOG BRAŠNA TE BRAŠNA KOJIMA NIJE ODSTRANJEN GLUTEN, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI UZORAKA BEZGLUTENSKOG BRAŠNA TE BRAŠNA KOJIMA NIJE ODSTRANJEN GLUTEN
(APPLICATION OF ELECTRONIC TONGUE IN SENSORY PROPERTIES EVALUATION OF CONVENTIONAL AND GLUTEN – FREE FLOUR)
Autori
Šaler, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.10
Godina
2010
Stranica
58
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
Bezglutensko brašno; Celijakija; Elektronski jezik; Senzorska svojstva
(celiac disease; electronic tongue; gluten – free flour; sensory properties)
Sažetak
Celijakija je bolest probavnog sustava. Uzrok oboljenja je trajna nepodnošljivost na proteine žitarica, koji se nalaze u pšenici, ječmu, raži i zobi. Jedina dostupna terapija za oboljele od celijakije je strogo pridržavanje doživotne bezglutenske prehrane. Smatra se da postoje razlike u senzorskom svojstvu okusa između hrane koja sadrži gluten i one bezglutenske.Tijekom ovog istraživanja praćene su razlike u senzorskom svojstvu okusa između bezglutenskih brašna i brašna iz kojih nije odstranjen gluten pomoću elektronskog jezika, revolucionarnog instrumentalnog sustava. Rezultati multivarijantnih statističkih analiza ukazuju da je elektronskim jezikom moguće razlikovati uzorke bezglutenskih brašna od uzoraka brašna kojima nije odstranjen gluten. Utvrđena je visoka korelacija između senzorske procjene elektronskim jezikom i fizikalno – kemijskih parametara, odnosno udjela ukupnih šećera, stupnja kiselosti, te udjela ukupnih proteina. Obzirom da slična istraživanja nisu utvrđena u novijoj znanstvenoj literaturi, rezultati ovog istraživanja ukazuju na potrebu razvoja instrumentalnih tehnika procjene senzorskih parametara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)