Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 566638

PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA


Smola, Ivan
PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 566638 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA
(APPLICATION OF ELECTRONIC TONGUE IN SENSORY EVALUATION OF ISOTONIC DRINKS)

Autori
Smola, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.03

Godina
2011

Stranica
54

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Izotonični napitci; Elektronski jezik; Senzorska analiza
(isotonic drinks; electronic tongue; sensory analysis)

Sažetak
Senzorska procjena ima bitnu ulogu tijekom proizvodnje prehrambenih proizvoda, a senzorske analize najčešće provode senzorski analitičari. Međutim, zbog određenih ograničenja danas se sve više istražuju objektivne instrumentalne tehnike senzorske procjene. Elektronski jezik je analitički instrument napravljen od niza selektivnih kemijskih senzora s parcijalnom specifičnošću za različite sastojke u otopini. Elektronski jezik omogućava klasifikaciju tekućih uzoraka i kvantifikaciju pojedinih komponenata prisutnih u uzorcima. Tijekom ovog istraživanja korišten je elektronski jezik u svrhu procjene senzorske kvalitete različitih vrsta izotoničnih napitaka i izotoničnih napitaka skladištenih tijekom šest mjeseci. Rezultati multivarijantne statističke analize ukazuju da je elektronskim jezikom moguće razlikovati različite vrste izotoničnih napitaka te izotonične napitke tijekom šest mjeseci skladištenja. Utvrđena je visoka korelacija između rezultata mjerenja elektronskim jezikom i rezultata dobivenih senzorskom analizom od strane panela senzorskih analitičara, te rezultata fizikalno-kemijskih analiza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Smola, Ivan
PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Smola, I. (2011) 'PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Smola, Ivan}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {Izotoni\v{c}ni napitci, Elektronski jezik, Senzorska analiza}, title = {PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONI\v{C}NIH NAPITAKA}, keyword = {Izotoni\v{c}ni napitci, Elektronski jezik, Senzorska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Smola, Ivan}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {isotonic drinks, electronic tongue, sensory analysis}, title = {APPLICATION OF ELECTRONIC TONGUE IN SENSORY EVALUATION OF ISOTONIC DRINKS}, keyword = {isotonic drinks, electronic tongue, sensory analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font