Pregled bibliografske jedinice broj: 566638
PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA
PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566638 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA
(APPLICATION OF ELECTRONIC TONGUE IN SENSORY EVALUATION OF ISOTONIC DRINKS)
Autori
Smola, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.03
Godina
2011
Stranica
54
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
Izotonični napitci; Elektronski jezik; Senzorska analiza
(isotonic drinks; electronic tongue; sensory analysis)
Sažetak
Senzorska procjena ima bitnu ulogu tijekom proizvodnje prehrambenih proizvoda, a senzorske analize najčešće provode senzorski analitičari. Međutim, zbog određenih ograničenja danas se sve više istražuju objektivne instrumentalne tehnike senzorske procjene. Elektronski jezik je analitički instrument napravljen od niza selektivnih kemijskih senzora s parcijalnom specifičnošću za različite sastojke u otopini. Elektronski jezik omogućava klasifikaciju tekućih uzoraka i kvantifikaciju pojedinih komponenata prisutnih u uzorcima. Tijekom ovog istraživanja korišten je elektronski jezik u svrhu procjene senzorske kvalitete različitih vrsta izotoničnih napitaka i izotoničnih napitaka skladištenih tijekom šest mjeseci. Rezultati multivarijantne statističke analize ukazuju da je elektronskim jezikom moguće razlikovati različite vrste izotoničnih napitaka te izotonične napitke tijekom šest mjeseci skladištenja. Utvrđena je visoka korelacija između rezultata mjerenja elektronskim jezikom i rezultata dobivenih senzorskom analizom od strane panela senzorskih analitičara, te rezultata fizikalno-kemijskih analiza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)