Pregled bibliografske jedinice broj: 566637
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE U MEDU OD KADULJE
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE U MEDU OD KADULJE, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566637 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE U MEDU OD KADULJE
(DETERMINATION OF SOME QUALITY PARAMETERS IN A SAGE HONEY)
Autori
Vukelić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.12
Godina
2011
Stranica
46
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Prolin; Invertaza; Reducirajući šećeri; Saharoza; Med
(proline; invertase; reducing sugars; sucrose; honey)
Sažetak
Med koji se nalazi na tržištu razlikuje se u više fizikalno - kemijskih parametara koji su vezani uz botaničko podrijetlo, klimatske uvjete te uvjete proizvodnje, skladištenja i pakiranja. Sve su to čimbenici koji određuju kvalitetu meda na tržištu. U ovom radu je analizirano 16 uzoraka meda kadulje s područja Republike Hrvatske. Određenn je udio prolina, aktivnost invertaze te maseni udio reducirajućih šećera i saharoze. Udio prolina kretao se od 35, 69 do 358, 26 mg/kg. Aktivnost invertaze, određena kao invertazni broj kretala se u rasponu od 5, 58 do 27, 83 IN. Maseni udjeli reducirajućih šećera i saharoze su se kretali od 58, 6 do 71, 59 odnosno 0, 43 do 3, 99 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)