Pregled bibliografske jedinice broj: 566635
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
(TOTAL PHENOLICS AND FLAVONOIDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY)
Autori
Karas, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2011
Stranica
55
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; Flavonoidi; FRAP
(antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols)
Sažetak
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaždinskog područja. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 38, 17 do 113, 44 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 10, 29 do 14, 08 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost, izražena kao IC50, u rasponu od 38, 76 do 134, 18 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 5, 07 do 62, 73 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 8440) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 981), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 8755).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb