Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 566635

UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA


Karas, Irena
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 566635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
(TOTAL PHENOLICS AND FLAVONOIDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY)

Autori
Karas, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2011

Stranica
55

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; Flavonoidi; FRAP
(antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols)

Sažetak
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaždinskog područja. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 38, 17 do 113, 44 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 10, 29 do 14, 08 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost, izražena kao IC50, u rasponu od 38, 76 do 134, 18 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 5, 07 do 62, 73 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 8440) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 981), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 8755).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Karas (autor)

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karas, Irena
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Karas, I. (2011) 'UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Karas, Irena}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, Fenoli, Flavonoidi, FRAP}, title = {UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA}, keyword = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, Fenoli, Flavonoidi, FRAP}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Karas, Irena}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {antioxidant activity, DPPH, flavonoids, FRAP, phenols}, title = {TOTAL PHENOLICS AND FLAVONOIDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY}, keyword = {antioxidant activity, DPPH, flavonoids, FRAP, phenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font