Pregled bibliografske jedinice broj: 565920
Procjena higijenskih uvjeta u vrtićima na području grada rijeke na temelju mikrobioloških pokazatelja
Procjena higijenskih uvjeta u vrtićima na području grada rijeke na temelju mikrobioloških pokazatelja, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnoški fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 565920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena higijenskih uvjeta u vrtićima na području grada rijeke na temelju mikrobioloških pokazatelja
(Assessment of hygiene conditions in kindergartens in the City of Rijeka based on microbiological analyses)
Autori
Saršon-Žarkovac, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnoški fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.12
Godina
2011
Stranica
57
Mentor
Bubonja Šonje, Marina
Neposredni voditelj
Markov, Ksenija
Ključne riječi
elementi radnog okoliša; higijenski uvjeti; mikrobiološki pokazatelji; prehrana djece; otisci; vrtići
(elements on working environments; hygiene conditions; microbiological index; nutrition of children; sampling stamps; kindergarten)
Sažetak
Obzirom da je prijenos bakterija s ruku uposlenika, sirove hrane i onečišćenih radnih površina i pribora jedan od najčešćih razloga izbijanja epidemija koje povezujemo s uzetom hranom, u ovom radu su prikazani rezultati kontinuiranog praćenja procjene higijenskih uvjeta vrtića grada Rijeke kroz razdoblje od pet godina. Ovi objekti su od posebnog značaja jer su korisnici njihovih usluga mala djeca koja čine dio osjetljive populacije. Procjena je izvršena temeljem vizualnog stručnog nadzora i mikrobiološkom analizom otisaka uzetih s elemenata radnog okoliša kako bi se dobila objektivna slika sanitarno-higijenskih uvjeta. Mikrobiološka analiza uzorkovanih otisaka i hrane provodila se na Odsjeku za mikrobiologiju okoliša, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije. Dobiveni rezultati pokazuju dobar nivo higijenskih uvjeta tijekom razdoblja praćenja, ali i potrebu za daljnjim praćenjem i kontinuiranom edukacijom svih prisutnih u prometu s hranom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb