Pregled bibliografske jedinice broj: 56534
Utjecaj tipa membrane i tlaka na kakvoću i protok vina kod ultrafiltracije i mikrofiltracije pločastim modulom
Utjecaj tipa membrane i tlaka na kakvoću i protok vina kod ultrafiltracije i mikrofiltracije pločastim modulom, 1999., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 56534 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tipa membrane i tlaka na kakvoću i protok vina kod ultrafiltracije i mikrofiltracije pločastim modulom
(INFLUENCE OF MEMBRANE TYPE AND PRESSURE ON QUALITY AND WINE FLOW AT ULTRAFILTRATION AND MICROFILTRATION PLATE MODULE.)
Autori
Kelemović, Robertina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.12
Godina
1999
Stranica
75
Mentor
Pozderović, Andrija
Neposredni voditelj
Pozderović, Andrija
Ključne riječi
Membranska filtracija; ultrafiltracija; mikrofiltracija; bijelo vino
(Membrane filtration; ultrafiltration; microfiltration; white wine)
Sažetak
Pri proizvodnji vina bitne su sve tehnološke operacije, a posebna pozornost poklanja se operacijama bistrenja i stabilizaciji vina jer su to faze proizvodnje koje imaju znatan utjecaj na kemijska i organoleptička svojstva vina, kao i na njegovu stabilnost i održivost tijekom čuvanja i transporta. Zbog toga danas membranski procesi mikrofiltracija i ultrafiltracija imaju sve veću primjenu u tehnologiji vina kao zamjena konvencionalnim metodama bistrenja. U ovom radu istraživan je utjecaj tipa membrane i procesnog tlaka na protok permeata, sastav vina, boju i bistroću kod ultrafiltracije i mikrofiltracije kao zadnje faze bistrenja bijelog vina. Istraživanja su provedena sa kvalitetnim bijelim vinom sorte Graševina. Za filtraciju korišten je laboratorijski uređaj Lab Unit 20 firme DDS sa pločastim modulom. Za istraživanje su upotrebljena tri različita tipa planarnih membrana MAVIBRAN SP006A, FP055A i FE150A koje se koriste za izradu spiralnog modula. Nakon završene filtracije analitički su određivani slijedeći sastojci vina: slobodni i ukupni SO2, ukupni šećer, ukupne kiseline, ukupni ekstrakt, pepeo, ukupne fenole te boja i bistroća na uzorcima filtriranog i početnog vina, te na koncentratu. Rezultati su pokazali da se povećanjem tlaka kao procesnog parametra, pri konstantnoj ulaznoj temperaturi vina, povećava se brzina ultrafiltracije i mikrofiltracije. Vidljivo je da se vino najbolje kakvoće dobije primjenom membrane najveće propusnosti (140-160 kD, područje mikrofiltracije) jer se na taj način najviše zadržavaju tvari boje i ostali sastojci vina. Pri tome je filtracija i najbrža pa se vino najmanje zagrijava.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(mentor)