Pregled bibliografske jedinice broj: 565270
Veza između mikotoksina i β-glukana u ječmu
Veza između mikotoksina i β-glukana u ječmu // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, Zbornik sažetaka / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 27-28 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 565270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Veza između mikotoksina i β-glukana u ječmu
(Relationship between mycotoxins and β-glucans in barley)
Autori
Habschied, Kristina ; Šarkanj, Bojan ; Klapec, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, Zbornik sažetaka
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 27-28
ISBN
978-953-6331-99-4
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mikotoksini; Fusarium graminearum; β-glukani; ječam
(mycotoxins; Fusarium graminearum; β-glucans; barley)
Sažetak
Najčešća plijesan koja se javlja na žitaricama uzgojenim na području Republike Hrvatske je Fusarium graminearum. Ona producira širok spektar mikotoksina, uključujući zearalenon i trihotecene. Vrlo često se javljaju i u obliku tzv. „maskiranih“ mikotoksina, koji su povezani s različitim spojevima (šećeri, acetat, sulfat, aminokiseline, itd.) u konjugate iz kojih se mogu osloboditi tijekom probave. β-glukani su polisaharidi koji se prirodno javljaju u staničnoj stijenci žitarica, naročito ječma i raži. Ustanovljeno je da β-glukani usporavaju rast plijesni i vežu mikotoksine, što će biti detaljnije ispitano ovim istraživanjem. Različite sorte ječma će biti umjetno inficirane s plijesni F. graminearum. Ječam će bit podvrgnut procesu slađenja te će se mikotoksini određivati u početnom ječmu, zelenom sladu i gotovom sladu. Odredit će se slobodni i odabrani maskirani mikotoksini prije i nakon tretmana enzimima koji hidroliziraju konjugate. Očekivani rezultat je negativna korelacija između koncentracije mikotoksina i udjela β-glukana u ječmu i produktima slađenja. Rezultati bi mogli biti temelj razvoja kultivara ječma s većom količinom β-glukana koji bi suprimirali nakupljanje mikotoksina u zrnu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek