Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 565266

Procjena unosa heterocikličkih aromatskih amina i akrilamida hranom u ženskoj populaciji


Periš, Danijela
Procjena unosa heterocikličkih aromatskih amina i akrilamida hranom u ženskoj populaciji, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 565266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena unosa heterocikličkih aromatskih amina i akrilamida hranom u ženskoj populaciji
(Assessment of nutritional intake of heterocyclic aromatic amines and acrylamide in a female population)

Autori
Periš, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
19.12

Godina
2011

Stranica
67

Mentor
Klapec, Tomislav

Ključne riječi
heterociklički aromatski amini; akrilamid; unos hranom; žene; Baranja
(heterocyclic aromatic amines; acrylamide; dietary intake; women; Baranja)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je procijeniti izloženost heterocikličkim aromatskim aminima (HAA), MeIQx-u (2-amino-3, 8-dimetilimidazo[4, 5-f]kinoksalin) i PhIP-u (2-amino-1-metil-6-fenilimidazo[4, 5-b]piridin) te akrilamidu putem prehrane 94 žena koje žive u Baranji. Preliminarno ispitivanje se sastojalo od antropometrijskih mjerenja te anketnog upitnika putem kojeg su utvrđene opće značajke i prehrambene navike ispitanica koje su poslužile u izračunu dnevnog unosa HAA i akrilamida hranom. Prosječan dnevni unos MeIQx-a (84, 45 ± 77, 16 ng) sličan je procjeni drugih autora, dok je prosječan dnevni unos PhIP-a (3025, 65 ± 2873, 94 ng) značajno viši u odnosu na podatke u drugim radovima. Utvrđen srednji dnevni unos akrilamida iznosi 49, 58 ± 18, 41 μg, i unutar je izračunatog raspona FAO/WHO. Ustanovljen je i značajan utjecaj nekih društveno-ekonomskih značajki i prehrambenih navika ispitanica na unos ispitivanih tvari. Utvrđivanje približnog dnevnog unosa tvari za koje se sumnja da djeluju karcinogeno u ljudskom organizmu može pomoći u definiranju edukativnih i drugih aktivnosti u svrhu prevencije potencijalne štete uzrokovane unosom HAA i akrilamida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Klapec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Periš, Danijela
Procjena unosa heterocikličkih aromatskih amina i akrilamida hranom u ženskoj populaciji, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Periš, D. (2011) 'Procjena unosa heterocikličkih aromatskih amina i akrilamida hranom u ženskoj populaciji', magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\v{s}, Danijela}, year = {2011}, pages = {67}, keywords = {heterocikli\v{c}ki aromatski amini, akrilamid, unos hranom, \v{z}ene, Baranja}, title = {Procjena unosa heterocikli\v{c}kih aromatskih amina i akrilamida hranom u \v{z}enskoj populaciji}, keyword = {heterocikli\v{c}ki aromatski amini, akrilamid, unos hranom, \v{z}ene, Baranja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\v{s}, Danijela}, year = {2011}, pages = {67}, keywords = {heterocyclic aromatic amines, acrylamide, dietary intake, women, Baranja}, title = {Assessment of nutritional intake of heterocyclic aromatic amines and acrylamide in a female population}, keyword = {heterocyclic aromatic amines, acrylamide, dietary intake, women, Baranja}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font