Pregled bibliografske jedinice broj: 565266
Procjena unosa heterocikličkih aromatskih amina i akrilamida hranom u ženskoj populaciji
Procjena unosa heterocikličkih aromatskih amina i akrilamida hranom u ženskoj populaciji, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 565266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa heterocikličkih aromatskih amina i akrilamida hranom u ženskoj populaciji
(Assessment of nutritional intake of heterocyclic aromatic amines and acrylamide in a female population)
Autori
Periš, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.12
Godina
2011
Stranica
67
Mentor
Klapec, Tomislav
Ključne riječi
heterociklički aromatski amini; akrilamid; unos hranom; žene; Baranja
(heterocyclic aromatic amines; acrylamide; dietary intake; women; Baranja)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je procijeniti izloženost heterocikličkim aromatskim aminima (HAA), MeIQx-u (2-amino-3, 8-dimetilimidazo[4, 5-f]kinoksalin) i PhIP-u (2-amino-1-metil-6-fenilimidazo[4, 5-b]piridin) te akrilamidu putem prehrane 94 žena koje žive u Baranji. Preliminarno ispitivanje se sastojalo od antropometrijskih mjerenja te anketnog upitnika putem kojeg su utvrđene opće značajke i prehrambene navike ispitanica koje su poslužile u izračunu dnevnog unosa HAA i akrilamida hranom. Prosječan dnevni unos MeIQx-a (84, 45 ± 77, 16 ng) sličan je procjeni drugih autora, dok je prosječan dnevni unos PhIP-a (3025, 65 ± 2873, 94 ng) značajno viši u odnosu na podatke u drugim radovima. Utvrđen srednji dnevni unos akrilamida iznosi 49, 58 ± 18, 41 μg, i unutar je izračunatog raspona FAO/WHO. Ustanovljen je i značajan utjecaj nekih društveno-ekonomskih značajki i prehrambenih navika ispitanica na unos ispitivanih tvari. Utvrđivanje približnog dnevnog unosa tvari za koje se sumnja da djeluju karcinogeno u ljudskom organizmu može pomoći u definiranju edukativnih i drugih aktivnosti u svrhu prevencije potencijalne štete uzrokovane unosom HAA i akrilamida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tomislav Klapec
(mentor)