Pregled bibliografske jedinice broj: 565234
IZRADA NOVIH TIPOVA NAMAZA NA OSNOVI SVJEŽEG SIRA I VRHNJA
IZRADA NOVIH TIPOVA NAMAZA NA OSNOVI SVJEŽEG SIRA I VRHNJA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 565234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
IZRADA NOVIH TIPOVA NAMAZA NA OSNOVI SVJEŽEG SIRA I VRHNJA
(PRODUCTION OF NEW TYPES OF MILK LAYERS BASED ON FRESH CHEESE AND MILK CREAM)
Autori
Tadić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2011
Stranica
50
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
Svježi sir; vrhnje; namazi; senzorsko ocjenjivanje
(Fresh cheese; milk cream; layers; sensory evaluation)
Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje namaza koji su proizvedeni u laboratorijskim uvjetima. Na osnovi 6 razlicitih normativa izradeni su sirni namazi na bazi svježeg sira i vrhnja, te niza odabranih dodataka sušenog povrca, zacina i ribe. Senzorsko ocjenjivanje namaza proveo je panel koji se sastojao od 14 ocjenjivaca. Ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanje sustavom od 20 ponderiranih bodova. Ocjenjivana svojstva su: okus, miris, naknadni okus u ustima, konzistencija i sinereza. Na osnovi ukupnih rezultata senzorskog ocjenjivanja, namazi na bazi svježeg sira i vrhnja mogu se svrstati u skupinu proizvoda vrhunske kakvoce.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek