Pregled bibliografske jedinice broj: 565232
RAZVOJ NOVIH PROIZVODA SA SIRNIM NAMAZIMA
RAZVOJ NOVIH PROIZVODA SA SIRNIM NAMAZIMA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 565232 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
RAZVOJ NOVIH PROIZVODA SA SIRNIM NAMAZIMA
(DEVELOPMENT OF NEW PRODUCTS WITH CHEESE LAYERS)
Autori
Biškup, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2011
Stranica
53
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
svježi sir; kiselo vrhnje; kisele paprike; fizikano-kemijske i senzorske analize
(fresh cheese; sour cream; sour peppers; physico-chemical analyses; sensory evaluation)
Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje kiselih paprika punjenih sirnim namazima. Proces proizvodnje pracen je od sirovog mlijeka do konacne izrade kiselih paprika punjenih sirnim namazima, koje su proizvedene na osnovi domaceg svježeg sira iz sirne marame. Provedene su fizikalnokemijske analize svježeg sira i kiselog vrhnja. Senzorsko ocjenjivanje kiselih paprika punjenih sirnim namazima proveo je panel od petnaest ocjenjivaca. Ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanja sustavom od 20 ponderiranih bodova. Ocjenjivan je okus, miris, naknadni okus u ustima, konzistencija, te sinereza. Na osnovi ukupnih rezultata senzorskog ocjenjivanja, kisele paprike punjene sirnim namazima svrstane su u proizvode vrhunske kakvoce.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek