Pregled bibliografske jedinice broj: 565230
PROIZVODNJA NOVOG TIPA FETA SIRA
PROIZVODNJA NOVOG TIPA FETA SIRA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 565230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROIZVODNJA NOVOG TIPA FETA SIRA
(PRODUCTION OF A NEW BRAND OF FETA CHEESE)
Autori
Gvozdanović, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.02
Godina
2011
Stranica
46
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
kravlje mlijeko; Feta sir; probiotici; senzorsko ocjenjivanje
(cow`s milk; Feta cheese; probiotics; sensory evaluation)
Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje Feta sira s probioticima koja je proizvedena u laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mlijecnih proizvoda, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Proces proizvodnje pracen je od sirovog mlijeka do konacne izrade Feta sira, koja se proizvodi na osnovi proizvodnje grckog tradicionalnog Feta sira s izuzetkom korišenja kravljeg sira. Senzorsko ocjenjivanje proveo je panel koji se sastojao od deset analiticara. Ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanja sustavom od 20 ponderiranih bodova. Ocijenjena su svojstva: okus, miris, tekstura i naknadni okus u ustima te izgled presjeka. Na osnovi ukupnih rezultata senzorskog ocjenjivanja, Feta sir s probioticima pripada skupini proizvoda vrhunske kakvoce.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek