Pregled bibliografske jedinice broj: 565229
PROIZVODNJA SVJEŽEG ZRNATOG SIRA S PROBIOTICIMA
PROIZVODNJA SVJEŽEG ZRNATOG SIRA S PROBIOTICIMA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 565229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROIZVODNJA SVJEŽEG ZRNATOG SIRA S PROBIOTICIMA
(PRODUCTION OF COTTAGE CHEESE WITH PROBITICS)
Autori
Gradinjan, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.02
Godina
2011
Stranica
48
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
sir; svježi zrnati sir; probiotici; senzorsko ocjenjivanje
(cheese; cottage cheese; probiotics; sensory evaluation)
Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje svježeg zrnatog sira s probioticima koja je proizveden u laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mlijecnih proizvoda, Prehrambenotehnološkog fakulteta u Osijeku. Proces proizvodnje pracen je od sirovog mlijeka do konacne izrade svježeg zrnatog sira s probioticima, koji se provodi na osnovi proizvodnje svježeg zrnatog sira. Senzorsko ocjenjivanje svježeg zrnatog sira proveo je panel koji se sastojao od deset ocjenjivaca. Ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanje sustavom od 20 ponderiranih bodova. Ocijenjena su svojstva: okus, miris, naknadni okus u ustima, konzistencija te sinereza. Na osnovi ukupnih rezultata senzorskog ocjenjivanja, svježi zrnati sir s probioticima pripada skupini proizvoda vrhunske kakvoce.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek