Pregled bibliografske jedinice broj: 565227
PROIZVODNJA POLUTVRDIH SIREVA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU BERGER IZ VARAŢDINA
PROIZVODNJA POLUTVRDIH SIREVA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU BERGER IZ VARAŢDINA, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 565227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROIZVODNJA POLUTVRDIH SIREVA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU BERGER IZ VARAŢDINA
(PRODUCTION OF SEMI HARD CHEESE ON BERGER HUSBANDRY FROM VARAŢDIN CITY)
Autori
Berger, Natalia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.07
Godina
2010
Stranica
57
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
polutvrdi sir; obiteljsko gospodarstvo; senzorska svojstva; fizikalno-kemijska svojstva
(semi-hard cheese; family farming; sensory properties; physico-chemical properties)
Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje tri vrste polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaţdina. Cilj rada bio je utvrditi fizikalno–kemijska svojstva sireva nakon 4, 10 i 30 dana zrenja. Senzorsko ocjenjivanje sireva provedeno je s 10 ocjenjivača sustavom od 20 ponderiranih bodova. Rezultati ocjenjivanja iskazali su visoke ocjene odabranih senzorskih parametara. Fizikalno-kemijske analize su pokazale da su sirevi bili izvanredne i ujednačene kakvoće, bez obzira na to što nema nikakvih pisanih naputaka za proizvodnju na obiteljskom gospodarstvu. UtvrĎeno je da je proizvodnja domaćih polutvrdih sireva od kravljeg mlijeka vrlo jednostavna i brza, uz visoke prinose, bez uporabe skupog pribora, sloţene tehnologije i postupaka. Na osnovi provedenih analiza, sirevi su svrstani prema udjelu vode i udjelu mliječne masti u suhoj tvari u odgovarajuću kategoriju prema Pravilniku. Dobiveni rezultati pokazali su da proizvedeni sirevi spadaju u skupinu polutvrdih masnih sireva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek