Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 565227

PROIZVODNJA POLUTVRDIH SIREVA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU BERGER IZ VARAŢDINA


Berger, Natalia
PROIZVODNJA POLUTVRDIH SIREVA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU BERGER IZ VARAŢDINA, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 565227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROIZVODNJA POLUTVRDIH SIREVA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU BERGER IZ VARAŢDINA
(PRODUCTION OF SEMI HARD CHEESE ON BERGER HUSBANDRY FROM VARAŢDIN CITY)

Autori
Berger, Natalia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
16.07

Godina
2010

Stranica
57

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
polutvrdi sir; obiteljsko gospodarstvo; senzorska svojstva; fizikalno-kemijska svojstva
(semi-hard cheese; family farming; sensory properties; physico-chemical properties)

Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje tri vrste polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaţdina. Cilj rada bio je utvrditi fizikalno–kemijska svojstva sireva nakon 4, 10 i 30 dana zrenja. Senzorsko ocjenjivanje sireva provedeno je s 10 ocjenjivača sustavom od 20 ponderiranih bodova. Rezultati ocjenjivanja iskazali su visoke ocjene odabranih senzorskih parametara. Fizikalno-kemijske analize su pokazale da su sirevi bili izvanredne i ujednačene kakvoće, bez obzira na to što nema nikakvih pisanih naputaka za proizvodnju na obiteljskom gospodarstvu. UtvrĎeno je da je proizvodnja domaćih polutvrdih sireva od kravljeg mlijeka vrlo jednostavna i brza, uz visoke prinose, bez uporabe skupog pribora, sloţene tehnologije i postupaka. Na osnovi provedenih analiza, sirevi su svrstani prema udjelu vode i udjelu mliječne masti u suhoj tvari u odgovarajuću kategoriju prema Pravilniku. Dobiveni rezultati pokazali su da proizvedeni sirevi spadaju u skupinu polutvrdih masnih sireva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Berger, Natalia
PROIZVODNJA POLUTVRDIH SIREVA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU BERGER IZ VARAŢDINA, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Berger, N. (2010) 'PROIZVODNJA POLUTVRDIH SIREVA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU BERGER IZ VARAŢDINA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Berger, Natalia}, year = {2010}, pages = {57}, keywords = {polutvrdi sir, obiteljsko gospodarstvo, senzorska svojstva, fizikalno-kemijska svojstva}, title = {PROIZVODNJA POLUTVRDIH SIREVA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU BERGER IZ VARA\c{T}DINA}, keyword = {polutvrdi sir, obiteljsko gospodarstvo, senzorska svojstva, fizikalno-kemijska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Berger, Natalia}, year = {2010}, pages = {57}, keywords = {semi-hard cheese, family farming, sensory properties, physico-chemical properties}, title = {PRODUCTION OF SEMI HARD CHEESE ON BERGER HUSBANDRY FROM VARA\c{T}DIN CITY}, keyword = {semi-hard cheese, family farming, sensory properties, physico-chemical properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font