Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 565217

PARAMETRI PROIZVODNJE I SVOJSTVA KOZJEG SIRA PROIZVEDENOG NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU U BOŠNJACIMA


Plavšić, Josipa
PARAMETRI PROIZVODNJE I SVOJSTVA KOZJEG SIRA PROIZVEDENOG NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU U BOŠNJACIMA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 565217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PARAMETRI PROIZVODNJE I SVOJSTVA KOZJEG SIRA PROIZVEDENOG NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU U BOŠNJACIMA
(PROCESSING PARAMETERS AND PROPERTIES OF CHEESE PRODUCED ON PLAVŠIĆ FAMILY FARM)

Autori
Plavšić, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
01.06

Godina
2011

Stranica
50

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
domaći kozji sir; obiteljska tradicija; dimljeni sir
(traditional domestic goat’s cheese; family tradition; smoked cheese)

Sažetak
U radu su opisani svi parametri proizvodnje domaćeg kozjeg sira, prema dugogodišnjoj tradiciji obiteljskog gospodarstva Plavšić iz Bošnjaka. Sirevi su proizvedeni u varijantama polutvrdog kozjeg sira, te dimljenog polutvrdog kozjeg sira. Proizvodnja sireva je praćena kroz tri godine u dvije proljetne i jednoj jesenskoj sezoni mužnje. Fizikalno-kemijske analize pokazale su izvanrednu i ujednačenu kakvoću, bez obzira što nema pisanih naputaka, već se postupak proizvodnje prenosi s koljena na koljeno. UtvrĎeno je da je proizvodnja sira od kozjeg mlijeka vrlo jednostavna i brza, uz visoke prinose, bez skupog pribora i suvremenih postupaka. U radu su analizirani mladi sirevi starosti 2 dana, zreli sir starosti 8 dana, te dimljeni zreli sirevi. Senzorsko ocjenjivanje je pokazalo stalnost kakvoće sireva, ocijenjeni su vrlo visokim ocjenama, a mogu se svrstati u proizvode vrhunske kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Plavšić, Josipa
PARAMETRI PROIZVODNJE I SVOJSTVA KOZJEG SIRA PROIZVEDENOG NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU U BOŠNJACIMA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Plavšić, J. (2011) 'PARAMETRI PROIZVODNJE I SVOJSTVA KOZJEG SIRA PROIZVEDENOG NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU U BOŠNJACIMA', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Plav\v{s}i\'{c}, Josipa}, year = {2011}, pages = {50}, keywords = {doma\'{c}i kozji sir, obiteljska tradicija, dimljeni sir}, title = {PARAMETRI PROIZVODNJE I SVOJSTVA KOZJEG SIRA PROIZVEDENOG NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU U BO\v{S}NJACIMA}, keyword = {doma\'{c}i kozji sir, obiteljska tradicija, dimljeni sir}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Plav\v{s}i\'{c}, Josipa}, year = {2011}, pages = {50}, keywords = {traditional domestic goat’s cheese, family tradition, smoked cheese}, title = {PROCESSING PARAMETERS AND PROPERTIES OF CHEESE PRODUCED ON PLAV\v{S}I\'{C} FAMILY FARM}, keyword = {traditional domestic goat’s cheese, family tradition, smoked cheese}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font