Pregled bibliografske jedinice broj: 565217
PARAMETRI PROIZVODNJE I SVOJSTVA KOZJEG SIRA PROIZVEDENOG NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU U BOŠNJACIMA
PARAMETRI PROIZVODNJE I SVOJSTVA KOZJEG SIRA PROIZVEDENOG NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU U BOŠNJACIMA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 565217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PARAMETRI PROIZVODNJE I SVOJSTVA KOZJEG SIRA PROIZVEDENOG NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU U BOŠNJACIMA
(PROCESSING PARAMETERS AND PROPERTIES OF CHEESE PRODUCED ON PLAVŠIĆ FAMILY FARM)
Autori
Plavšić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
01.06
Godina
2011
Stranica
50
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
domaći kozji sir; obiteljska tradicija; dimljeni sir
(traditional domestic goat’s cheese; family tradition; smoked cheese)
Sažetak
U radu su opisani svi parametri proizvodnje domaćeg kozjeg sira, prema dugogodišnjoj tradiciji obiteljskog gospodarstva Plavšić iz Bošnjaka. Sirevi su proizvedeni u varijantama polutvrdog kozjeg sira, te dimljenog polutvrdog kozjeg sira. Proizvodnja sireva je praćena kroz tri godine u dvije proljetne i jednoj jesenskoj sezoni mužnje. Fizikalno-kemijske analize pokazale su izvanrednu i ujednačenu kakvoću, bez obzira što nema pisanih naputaka, već se postupak proizvodnje prenosi s koljena na koljeno. UtvrĎeno je da je proizvodnja sira od kozjeg mlijeka vrlo jednostavna i brza, uz visoke prinose, bez skupog pribora i suvremenih postupaka. U radu su analizirani mladi sirevi starosti 2 dana, zreli sir starosti 8 dana, te dimljeni zreli sirevi. Senzorsko ocjenjivanje je pokazalo stalnost kakvoće sireva, ocijenjeni su vrlo visokim ocjenama, a mogu se svrstati u proizvode vrhunske kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek