Pregled bibliografske jedinice broj: 565215
PREBIOTICKI UCINAK MEDA I ANTAGONIZAM PROBIOTICKE BAKTERIJE Lactobacillus casei PREMA Listeria monocytogenes TIJEKOM CUVANJA FERMENTIRANIH MLIJEKA
PREBIOTICKI UCINAK MEDA I ANTAGONIZAM PROBIOTICKE BAKTERIJE Lactobacillus casei PREMA Listeria monocytogenes TIJEKOM CUVANJA FERMENTIRANIH MLIJEKA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 565215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PREBIOTICKI UCINAK MEDA I ANTAGONIZAM PROBIOTICKE BAKTERIJE Lactobacillus casei PREMA Listeria monocytogenes TIJEKOM CUVANJA FERMENTIRANIH MLIJEKA
(PREBIOTIC EFFECT OF HONEY AND ANTAGONISTIC EFFECT OF Lactobacillus casei AGAINST Listeria monocytogenes DURING STORAGE OF FERMENTED MILKS)
Autori
Presečan, Senka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.10
Godina
2010
Stranica
52
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kravlje; kozje i sojino mlijeko; Lactobacillus casei; med; Listeria monocytogenes; inhibicija
(cow’s; goat’s and soy milk; Lactobacillus casei; acacia and chestnut honey; Listeria monocytogenes; inhibition of the pathogen growth)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotickih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda u udjelima od 2% i 5% prema patogenoj bakteriji Listeria monocytogenes. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Lactobacillus casei. Pracena je promjena aktivne kiselosti, titracijske kiselosti, te promjena broja probiotickih bakterija nakon 25 sati fermentacije (nulti dan), te tijekom 21 dana cuvanja. Utvrden je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka. Pri tome je utjecaj kestenovog meda bio izražajniji od bagremovog meda. Probioticki napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom kestenovog meda je pokazao jaci inhibitorni ucinak u usporedbi s probiotickim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka s dodatkom kestenovog meda, a pri tome je inhibicijski ucinak jace bio izražen kod udjela meda od 5%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek