Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 565215

PREBIOTICKI UCINAK MEDA I ANTAGONIZAM PROBIOTICKE BAKTERIJE Lactobacillus casei PREMA Listeria monocytogenes TIJEKOM CUVANJA FERMENTIRANIH MLIJEKA


Presečan, Senka
PREBIOTICKI UCINAK MEDA I ANTAGONIZAM PROBIOTICKE BAKTERIJE Lactobacillus casei PREMA Listeria monocytogenes TIJEKOM CUVANJA FERMENTIRANIH MLIJEKA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 565215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PREBIOTICKI UCINAK MEDA I ANTAGONIZAM PROBIOTICKE BAKTERIJE Lactobacillus casei PREMA Listeria monocytogenes TIJEKOM CUVANJA FERMENTIRANIH MLIJEKA
(PREBIOTIC EFFECT OF HONEY AND ANTAGONISTIC EFFECT OF Lactobacillus casei AGAINST Listeria monocytogenes DURING STORAGE OF FERMENTED MILKS)

Autori
Presečan, Senka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
06.10

Godina
2010

Stranica
52

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kravlje; kozje i sojino mlijeko; Lactobacillus casei; med; Listeria monocytogenes; inhibicija
(cow’s; goat’s and soy milk; Lactobacillus casei; acacia and chestnut honey; Listeria monocytogenes; inhibition of the pathogen growth)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotickih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda u udjelima od 2% i 5% prema patogenoj bakteriji Listeria monocytogenes. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Lactobacillus casei. Pracena je promjena aktivne kiselosti, titracijske kiselosti, te promjena broja probiotickih bakterija nakon 25 sati fermentacije (nulti dan), te tijekom 21 dana cuvanja. Utvrden je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka. Pri tome je utjecaj kestenovog meda bio izražajniji od bagremovog meda. Probioticki napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom kestenovog meda je pokazao jaci inhibitorni ucinak u usporedbi s probiotickim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka s dodatkom kestenovog meda, a pri tome je inhibicijski ucinak jace bio izražen kod udjela meda od 5%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Presečan, Senka
PREBIOTICKI UCINAK MEDA I ANTAGONIZAM PROBIOTICKE BAKTERIJE Lactobacillus casei PREMA Listeria monocytogenes TIJEKOM CUVANJA FERMENTIRANIH MLIJEKA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Presečan, S. (2010) 'PREBIOTICKI UCINAK MEDA I ANTAGONIZAM PROBIOTICKE BAKTERIJE Lactobacillus casei PREMA Listeria monocytogenes TIJEKOM CUVANJA FERMENTIRANIH MLIJEKA', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prese\v{c}an, Senka}, year = {2010}, pages = {52}, keywords = {kravlje, kozje i sojino mlijeko, Lactobacillus casei, med, Listeria monocytogenes, inhibicija}, title = {PREBIOTICKI UCINAK MEDA I ANTAGONIZAM PROBIOTICKE BAKTERIJE Lactobacillus casei PREMA Listeria monocytogenes TIJEKOM CUVANJA FERMENTIRANIH MLIJEKA}, keyword = {kravlje, kozje i sojino mlijeko, Lactobacillus casei, med, Listeria monocytogenes, inhibicija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prese\v{c}an, Senka}, year = {2010}, pages = {52}, keywords = {cow’s, goat’s and soy milk, Lactobacillus casei, acacia and chestnut honey, Listeria monocytogenes, inhibition of the pathogen growth}, title = {PREBIOTIC EFFECT OF HONEY AND ANTAGONISTIC EFFECT OF Lactobacillus casei AGAINST Listeria monocytogenes DURING STORAGE OF FERMENTED MILKS}, keyword = {cow’s, goat’s and soy milk, Lactobacillus casei, acacia and chestnut honey, Listeria monocytogenes, inhibition of the pathogen growth}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font