Pregled bibliografske jedinice broj: 565206
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarsta Buljević iz Osijeka
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarsta Buljević iz Osijeka, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 565206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarsta Buljević iz Osijeka
(Domestic Goat Cheese Produced in Husbandry Buljević from Osijek)
Autori
Buljević, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.11
Godina
2009
Stranica
50
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
domaći kozji sir; obiteljska tradicija; polutvrdi kozji sir; kozji krem sir
(domestic goat cheese; family tradition; semi-hard goat cheese; cream goat cheese)
Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje dva tipa domaćeg kozjeg sira, prema dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji gospodarstva Buljević iz Osijeka. U tri ponavljanja proizvedeni su polutvrdi punomasni sir i punomasni krem sir od kozjeg mlijeka. Fizikalno-kemijske analize pokazale su da su sirevi bili izvanredne i ujednačene kakvoće, bez obzira na to što nema pisanih naputaka, već se postupak proizvodnje prenosi s koljena na koljeno. Utvrđeno je da je proizvodnja polutvrdog i krem sira od kozjeg mlijeka vrlo jednostavna i brza, uz visoke prinose, bez upotrebe skupog pribora i napredne tehnologije i postupaka. Koagulacija i ocjeđivanje gruša u proizvodnji krem sira bili su značajno duţi nego kod polutvrdog sira, jer je krem sir proizveden od spontano ukiseljenog mlijeka, a polutvrdi primjenom sirila. Senzorskom analizom sirevi su ocijenjeni vrlo visoko, prema čemu se mogu svrstati u proizvode visoke kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek