Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 565206

Domaći kozji sir obiteljskog gospodarsta Buljević iz Osijeka


Buljević, Marina
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarsta Buljević iz Osijeka, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 565206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarsta Buljević iz Osijeka
(Domestic Goat Cheese Produced in Husbandry Buljević from Osijek)

Autori
Buljević, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.11

Godina
2009

Stranica
50

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
domaći kozji sir; obiteljska tradicija; polutvrdi kozji sir; kozji krem sir
(domestic goat cheese; family tradition; semi-hard goat cheese; cream goat cheese)

Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje dva tipa domaćeg kozjeg sira, prema dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji gospodarstva Buljević iz Osijeka. U tri ponavljanja proizvedeni su polutvrdi punomasni sir i punomasni krem sir od kozjeg mlijeka. Fizikalno-kemijske analize pokazale su da su sirevi bili izvanredne i ujednačene kakvoće, bez obzira na to što nema pisanih naputaka, već se postupak proizvodnje prenosi s koljena na koljeno. Utvrđeno je da je proizvodnja polutvrdog i krem sira od kozjeg mlijeka vrlo jednostavna i brza, uz visoke prinose, bez upotrebe skupog pribora i napredne tehnologije i postupaka. Koagulacija i ocjeđivanje gruša u proizvodnji krem sira bili su značajno duţi nego kod polutvrdog sira, jer je krem sir proizveden od spontano ukiseljenog mlijeka, a polutvrdi primjenom sirila. Senzorskom analizom sirevi su ocijenjeni vrlo visoko, prema čemu se mogu svrstati u proizvode visoke kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Buljević, Marina
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarsta Buljević iz Osijeka, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Buljević, M. (2009) 'Domaći kozji sir obiteljskog gospodarsta Buljević iz Osijeka', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljevi\'{c}, Marina}, year = {2009}, pages = {50}, keywords = {doma\'{c}i kozji sir, obiteljska tradicija, polutvrdi kozji sir, kozji krem sir}, title = {Doma\'{c}i kozji sir obiteljskog gospodarsta Buljevi\'{c} iz Osijeka}, keyword = {doma\'{c}i kozji sir, obiteljska tradicija, polutvrdi kozji sir, kozji krem sir}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljevi\'{c}, Marina}, year = {2009}, pages = {50}, keywords = {domestic goat cheese, family tradition, semi-hard goat cheese, cream goat cheese}, title = {Domestic Goat Cheese Produced in Husbandry Buljevi\'{c} from Osijek}, keyword = {domestic goat cheese, family tradition, semi-hard goat cheese, cream goat cheese}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font