Pregled bibliografske jedinice broj: 565202
INHIBICIJA BAKTERIJE Yersiiniia entterocolliittiica BIFIDOGENIM KRAVLJIM, KOZJIM I SOJINIM MLIJEKOM S DODATKOM MEDA TIJEKOM CUVANJA
INHIBICIJA BAKTERIJE Yersiiniia entterocolliittiica BIFIDOGENIM KRAVLJIM, KOZJIM I SOJINIM MLIJEKOM S DODATKOM MEDA TIJEKOM CUVANJA, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 565202 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
INHIBICIJA BAKTERIJE Yersiiniia entterocolliittiica BIFIDOGENIM KRAVLJIM, KOZJIM I SOJINIM MLIJEKOM S DODATKOM MEDA TIJEKOM CUVANJA
(INHIBITION BACTERIA Yersinia enterocolitica WITH THE COW, GOAT AND SOY BIFIDOGENIC MILK WITH THE ADDITION OF HONEY DURING STORAGE)
Autori
Kanižaj, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.10
Godina
2009
Stranica
44
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kravlje; kozje i sojino mlijeko; Bifidobacterium bifidum Bb-12; med; Yersinia enterocolitica; inhibicija; cuvanje.
(cow; goat and soy milk; Bifidobacterium bifidum Bb-12; honey; Yersinia enterocolitica; inhibition of growth; storage.)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotickih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda prema patogenoj bakteriji Yersinia enterocolitica. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Bifidobacterium bifidum Bb-12. Za pripremu probiotickih napitaka korišteno je UHT sterilizirano kravlje mlijeko s 2, 8% mlijecne masti, UHT sterilizirano kozje mlijeko s 3, 2% mlijecne masti, te sojino mlijeko s 2, 2% masti, a med je dodavan u udjelima od 5 i 10%. Fermentacija je vodena na 37 °C u trajanju od 25 sati, a odredivana je promjena aktivne kiselosti, titracijske kiselosti kao i promjena broja probiotickih bakterija. Sva mjerenja su se provodila nakon 25 sati fermentacije (nulti dan), 7. dan, 14. i 21. dan. Utvrden je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka, pri cemu je utjecaj kestenovog meda bio izražajniji od bagremovog. Probioticki napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom kestenovog meda je pokazao jaci inhibitorni ucinak u usporedbi s probiotickim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka, s dodatkom meda, a pri tome je inhibicijski ucinak jace bio izražen kod udjela meda od 5%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek