Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 565202

INHIBICIJA BAKTERIJE Yersiiniia entterocolliittiica BIFIDOGENIM KRAVLJIM, KOZJIM I SOJINIM MLIJEKOM S DODATKOM MEDA TIJEKOM CUVANJA


Kanižaj, Marijana
INHIBICIJA BAKTERIJE Yersiiniia entterocolliittiica BIFIDOGENIM KRAVLJIM, KOZJIM I SOJINIM MLIJEKOM S DODATKOM MEDA TIJEKOM CUVANJA, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 565202 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
INHIBICIJA BAKTERIJE Yersiiniia entterocolliittiica BIFIDOGENIM KRAVLJIM, KOZJIM I SOJINIM MLIJEKOM S DODATKOM MEDA TIJEKOM CUVANJA
(INHIBITION BACTERIA Yersinia enterocolitica WITH THE COW, GOAT AND SOY BIFIDOGENIC MILK WITH THE ADDITION OF HONEY DURING STORAGE)

Autori
Kanižaj, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.10

Godina
2009

Stranica
44

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kravlje; kozje i sojino mlijeko; Bifidobacterium bifidum Bb-12; med; Yersinia enterocolitica; inhibicija; cuvanje.
(cow; goat and soy milk; Bifidobacterium bifidum Bb-12; honey; Yersinia enterocolitica; inhibition of growth; storage.)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotickih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda prema patogenoj bakteriji Yersinia enterocolitica. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Bifidobacterium bifidum Bb-12. Za pripremu probiotickih napitaka korišteno je UHT sterilizirano kravlje mlijeko s 2, 8% mlijecne masti, UHT sterilizirano kozje mlijeko s 3, 2% mlijecne masti, te sojino mlijeko s 2, 2% masti, a med je dodavan u udjelima od 5 i 10%. Fermentacija je vodena na 37 °C u trajanju od 25 sati, a odredivana je promjena aktivne kiselosti, titracijske kiselosti kao i promjena broja probiotickih bakterija. Sva mjerenja su se provodila nakon 25 sati fermentacije (nulti dan), 7. dan, 14. i 21. dan. Utvrden je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka, pri cemu je utjecaj kestenovog meda bio izražajniji od bagremovog. Probioticki napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom kestenovog meda je pokazao jaci inhibitorni ucinak u usporedbi s probiotickim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka, s dodatkom meda, a pri tome je inhibicijski ucinak jace bio izražen kod udjela meda od 5%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Kanižaj, Marijana
INHIBICIJA BAKTERIJE Yersiiniia entterocolliittiica BIFIDOGENIM KRAVLJIM, KOZJIM I SOJINIM MLIJEKOM S DODATKOM MEDA TIJEKOM CUVANJA, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kanižaj, M. (2009) 'INHIBICIJA BAKTERIJE Yersiiniia entterocolliittiica BIFIDOGENIM KRAVLJIM, KOZJIM I SOJINIM MLIJEKOM S DODATKOM MEDA TIJEKOM CUVANJA', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kani\v{z}aj, Marijana}, year = {2009}, pages = {44}, keywords = {kravlje, kozje i sojino mlijeko, Bifidobacterium bifidum Bb-12, med, Yersinia enterocolitica, inhibicija, cuvanje.}, title = {INHIBICIJA BAKTERIJE Yersiiniia entterocolliittiica BIFIDOGENIM KRAVLJIM, KOZJIM I SOJINIM MLIJEKOM S DODATKOM MEDA TIJEKOM CUVANJA}, keyword = {kravlje, kozje i sojino mlijeko, Bifidobacterium bifidum Bb-12, med, Yersinia enterocolitica, inhibicija, cuvanje.}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kani\v{z}aj, Marijana}, year = {2009}, pages = {44}, keywords = {cow, goat and soy milk, Bifidobacterium bifidum Bb-12, honey, Yersinia enterocolitica, inhibition of growth, storage.}, title = {INHIBITION BACTERIA Yersinia enterocolitica WITH THE COW, GOAT AND SOY BIFIDOGENIC MILK WITH THE ADDITION OF HONEY DURING STORAGE}, keyword = {cow, goat and soy milk, Bifidobacterium bifidum Bb-12, honey, Yersinia enterocolitica, inhibition of growth, storage.}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font