Pregled bibliografske jedinice broj: 565041
Procjena kakvoće prehrane među podskupinama vegetarijanaca
Procjena kakvoće prehrane među podskupinama vegetarijanaca, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 565041 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kakvoće prehrane među podskupinama vegetarijanaca
(Nutrient adequacy among various subgroups of vegetarian diet)
Autori
Mrđenović, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.12
Godina
2011
Stranica
69
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Neposredni voditelj
Rumora, Ivana
Ključne riječi
dnevnik prehrane; vegetarijanci; vegani; sirova prehrana
(food diary; vegetarian; vegan; raw food)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi i usporediti kakvoću prehrane pojedinih podskupina vegetarijanstva (n=56), uključujući pesco-lakto- ovo vegetarijance, lakto-ovo vegetarijance, vegane i one na sirovoj pretežno biljnoj prehrani. Kao metode rada koristili su se 3-dnevni dnevnik prehrane uz vaganje, te upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića. Rezultati dnevnika prehrane pokazuju da je unos makronutrijenata (% kcal) u skladu s preporukama za sve skupine osim za vegetarijance na sirovoj prehrani, koji imaju nedovoljan unos proteina i energije. Ako se kao granica uzme 75 % preporuke (DRI), kritični mikronutrijenti za sve skupine su željezo, cink, selen i vitamin B12, te dodatno kalcij za sve skupine osim za lakto-ovo vegetarijance, kalij za sve skupine osim za sirovu prehranu, i vitamin E za pesco-lakto-ovo i lakto-ovo vegetarijance. Sirova prehrana se ističe od ostalih skupina po smanjenom unosu natrija, te većem unosu vitamina C, A, E, B6 i kalija. Unos vitamina B12 naročito je kritičan kod vegana i ispitanika koji slijede sirovu prehranu, pa bi za zadovoljenje preporuka trebali koristiti dodatke prehrani
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb