Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 565041

Procjena kakvoće prehrane među podskupinama vegetarijanaca


Mrđenović, Mia
Procjena kakvoće prehrane među podskupinama vegetarijanaca, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 565041 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kakvoće prehrane među podskupinama vegetarijanaca
(Nutrient adequacy among various subgroups of vegetarian diet)

Autori
Mrđenović, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.12

Godina
2011

Stranica
69

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Neposredni voditelj
Rumora, Ivana

Ključne riječi
dnevnik prehrane; vegetarijanci; vegani; sirova prehrana
(food diary; vegetarian; vegan; raw food)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi i usporediti kakvoću prehrane pojedinih podskupina vegetarijanstva (n=56), uključujući pesco-lakto- ovo vegetarijance, lakto-ovo vegetarijance, vegane i one na sirovoj pretežno biljnoj prehrani. Kao metode rada koristili su se 3-dnevni dnevnik prehrane uz vaganje, te upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića. Rezultati dnevnika prehrane pokazuju da je unos makronutrijenata (% kcal) u skladu s preporukama za sve skupine osim za vegetarijance na sirovoj prehrani, koji imaju nedovoljan unos proteina i energije. Ako se kao granica uzme 75 % preporuke (DRI), kritični mikronutrijenti za sve skupine su željezo, cink, selen i vitamin B12, te dodatno kalcij za sve skupine osim za lakto-ovo vegetarijance, kalij za sve skupine osim za sirovu prehranu, i vitamin E za pesco-lakto-ovo i lakto-ovo vegetarijance. Sirova prehrana se ističe od ostalih skupina po smanjenom unosu natrija, te većem unosu vitamina C, A, E, B6 i kalija. Unos vitamina B12 naročito je kritičan kod vegana i ispitanika koji slijede sirovu prehranu, pa bi za zadovoljenje preporuka trebali koristiti dodatke prehrani

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Rumora Samarin (mentor)

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mrđenović, Mia
Procjena kakvoće prehrane među podskupinama vegetarijanaca, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mrđenović, M. (2011) 'Procjena kakvoće prehrane među podskupinama vegetarijanaca', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mr\djenovi\'{c}, Mia}, year = {2011}, pages = {69}, keywords = {dnevnik prehrane, vegetarijanci, vegani, sirova prehrana}, title = {Procjena kakvo\'{c}e prehrane me\dju podskupinama vegetarijanaca}, keyword = {dnevnik prehrane, vegetarijanci, vegani, sirova prehrana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mr\djenovi\'{c}, Mia}, year = {2011}, pages = {69}, keywords = {food diary, vegetarian, vegan, raw food}, title = {Nutrient adequacy among various subgroups of vegetarian diet}, keyword = {food diary, vegetarian, vegan, raw food}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font