Pregled bibliografske jedinice broj: 564890
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 564890 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran
(Influence of prefermentative maceration on the polyphenolic composition of Teran red wines)
Autori
Vukomanović, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.11
Godina
2011
Stranica
61
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; Maceracija; Polifenoli; Vino
(antioxidant activity; cold maceration; polyphenols; wine)
Sažetak
Vino predstavlja bogati izvor polifenolnih spojeva koji imaju visoki antioksidacijski kapacitet i pokazuju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje, te imaju izraziti utjecaj na senzorska svojstva vina. Cilj ovog rada bio je odrediti promjenu polifenolnog sastava i antioksidacijskog kapaciteta vina Teran. Uzorci su se međusobno razlikovali po uvjetima maceracije i skladištenja. Provedene su spektrofotometrijske metode analize kojima je određen udio ukupnih fenola, ukupnih flavonoida, ukupnih neflavonoida, ukupnih antocijana, flavanola, intenzitet i nijansa boje te je određen i antioksidacijski kapacitet DPPH, FRAP i ABTS metodom. Istraživanja su pokazala da je udio polifenolnih spojeva nakon kriomaceracije uglavnom rastao, a tijekom skladištenja je došlo do smanjenja većine određivanih parametara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija