Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564890

Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran


Vukomanović, Ante
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 564890 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran
(Influence of prefermentative maceration on the polyphenolic composition of Teran red wines)

Autori
Vukomanović, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.11

Godina
2011

Stranica
61

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; Maceracija; Polifenoli; Vino
(antioxidant activity; cold maceration; polyphenols; wine)

Sažetak
Vino predstavlja bogati izvor polifenolnih spojeva koji imaju visoki antioksidacijski kapacitet i pokazuju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje, te imaju izraziti utjecaj na senzorska svojstva vina. Cilj ovog rada bio je odrediti promjenu polifenolnog sastava i antioksidacijskog kapaciteta vina Teran. Uzorci su se međusobno razlikovali po uvjetima maceracije i skladištenja. Provedene su spektrofotometrijske metode analize kojima je određen udio ukupnih fenola, ukupnih flavonoida, ukupnih neflavonoida, ukupnih antocijana, flavanola, intenzitet i nijansa boje te je određen i antioksidacijski kapacitet DPPH, FRAP i ABTS metodom. Istraživanja su pokazala da je udio polifenolnih spojeva nakon kriomaceracije uglavnom rastao, a tijekom skladištenja je došlo do smanjenja većine određivanih parametara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vukomanović, Ante
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vukomanović, A. (2011) 'Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukomanovi\'{c}, Ante}, year = {2011}, pages = {61}, keywords = {Antioksidacijska aktivnost, Maceracija, Polifenoli, Vino}, title = {Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran}, keyword = {Antioksidacijska aktivnost, Maceracija, Polifenoli, Vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukomanovi\'{c}, Ante}, year = {2011}, pages = {61}, keywords = {antioxidant activity, cold maceration, polyphenols, wine}, title = {Influence of prefermentative maceration on the polyphenolic composition of Teran red wines}, keyword = {antioxidant activity, cold maceration, polyphenols, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font