Pregled bibliografske jedinice broj: 564887
Validacija metode enzimatskog određivanja glukoze i fruktoze u vinu
Validacija metode enzimatskog određivanja glukoze i fruktoze u vinu, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 564887 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Validacija metode enzimatskog određivanja glukoze i fruktoze u vinu
(Validation of enzymatic method for determination of glucose and fructose in wine)
Autori
Beš, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2011
Stranica
63
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Glukoza; Fruktoza; Vino; Spektrofotometrija; Validacija
(glucose; fructose; wine; spectrophotometry; validation)
Sažetak
Cilj rada bio je validirati enzimatsku metodu određivanja glukoze i fruktoze u vinu SIA-tehnikom. Određeni su parametri: linearnost, ponovljivost mjerenja, ponovljivost pripreme standardne otopine, točnost, limit detekcije i limit kvantifikacije. Dobiveni rezultati su pokazali da je metoda točna, precizna te pogodna za ovu vrstu analize. Nakon validacije su uzorci crnih i bijelih vina analizirani enzimatskom i klasičnom metodom. Dobiveni rezultati su uspoređeni te su pokazali visoku korelaciju navedenih metoda. Pri tom se enzimatska metoda pokazala bržom, jednostavnijom i jeftinijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija