Pregled bibliografske jedinice broj: 564874
Promjena polifenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti tijekom fermentacije Merlota
Promjena polifenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti tijekom fermentacije Merlota, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 564874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena polifenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti tijekom fermentacije Merlota
(Change of polyphenolic composition and antioxidant activity during Merlot fermentation)
Autori
Radušić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.06
Godina
2010
Stranica
101
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; Fermentacija; Polifenoli; Vino
(antioxidant activity; fermentation; polyphenols; wine)
Sažetak
Vino, jedno od najčešće konzumiranih pića današnjice, bogati je izvor polifenolnih spojeva koji imaju visoki antioksidacijski kapacitet i pokazuju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje, te imaju izraziti utjecaj na senzorska svojstva vina. Cilj ovog rada bio je odrediti promjenu polifenolnog sastava i antioksidacijskog kapaciteta vina Merlot sa dvije različite lokacije. Vinifikacija ovih vina razlikovala se u vremenu maceracije što je takoder utjecalo na polifenolni sastav. Provedene su spektrofotometrijske metode analize kojima je određen udio ukupnih fenola, ukupnih flavonoida, ukupnih neflavonoida, ukupnih antocijana, flavanola, intenzitet i nijansa boje te je određen i antioksidacijski kapacitet DPPH, FRAP i ABTS metodom. Istraživanja su pokazala da je udio polifenolnih spojeva tijekom fermentacije uglavnom rastao, da bi se u mladom vinu spustio na nešto nižu razinu od maksimalne razine tijekom fermentacije. Takoder, pokazano je da je duže vrijeme maceracije utjecalo na veći udjel polifenolnih sastojaka vina, a takvi uzorci pokazali su i veću antioksidacijsku aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija