Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564873

Određivanje okusa vina primjenom elektronskog jezika


Kovačević, Hrvoje
Određivanje okusa vina primjenom elektronskog jezika, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 564873 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje okusa vina primjenom elektronskog jezika
(Determining the taste of wine using the electronic tonque)

Autori
Kovačević, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.11

Godina
2010

Stranica
64

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
Elektronski jezik; Kriomaceracija; Polifenoli; Vino
(electronic tongue; criomaceration; polyphenols; wine)

Sažetak
Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića koje zauzima značajno mjesto u mnogim europskim i mediteranskim zemljama. Bogato je polifenolnim spojevima koji u većoj ili manjoj mjeri utječu na stabilnost i čuvanje, na boju, miris i okus, kao i na hranjivu vrijednosti vina. Cilj ovog rada bio je elektronskim jezikom odrediti da li postoji razlika u okusu uzoraka vina Teran. Uzorci su izuzeti u različitim fazama proizvodnje vina od mošta pa do završnog punjenja u boce. Također su se razlikovali po temperaturi i vremenu trajanja kriomaceracije. Istraživanja su pokazala da postoje okusne razlike između svih uzoraka a posebno između uzorka koji je prošao proces kriomaceracije pri temperaturi od 10 °C u trajanju od 4 dana i uzorka koji je prošao klasičnu maceraciju. Također se pokazalo da na ekstrakciju okusnih komponenti više utječe vrijeme trajanja kriomaceracije nego sama temperatura procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Hrvoje
Određivanje okusa vina primjenom elektronskog jezika, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kovačević, H. (2010) 'Određivanje okusa vina primjenom elektronskog jezika', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, year = {2010}, pages = {64}, keywords = {Elektronski jezik, Kriomaceracija, Polifenoli, Vino}, title = {Odre\djivanje okusa vina primjenom elektronskog jezika}, keyword = {Elektronski jezik, Kriomaceracija, Polifenoli, Vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, year = {2010}, pages = {64}, keywords = {electronic tongue, criomaceration, polyphenols, wine}, title = {Determining the taste of wine using the electronic tonque}, keyword = {electronic tongue, criomaceration, polyphenols, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font