Pregled bibliografske jedinice broj: 564873
Određivanje okusa vina primjenom elektronskog jezika
Određivanje okusa vina primjenom elektronskog jezika, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 564873 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje okusa vina primjenom elektronskog jezika
(Determining the taste of wine using the electronic tonque)
Autori
Kovačević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.11
Godina
2010
Stranica
64
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Elektronski jezik; Kriomaceracija; Polifenoli; Vino
(electronic tongue; criomaceration; polyphenols; wine)
Sažetak
Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića koje zauzima značajno mjesto u mnogim europskim i mediteranskim zemljama. Bogato je polifenolnim spojevima koji u većoj ili manjoj mjeri utječu na stabilnost i čuvanje, na boju, miris i okus, kao i na hranjivu vrijednosti vina. Cilj ovog rada bio je elektronskim jezikom odrediti da li postoji razlika u okusu uzoraka vina Teran. Uzorci su izuzeti u različitim fazama proizvodnje vina od mošta pa do završnog punjenja u boce. Također su se razlikovali po temperaturi i vremenu trajanja kriomaceracije. Istraživanja su pokazala da postoje okusne razlike između svih uzoraka a posebno između uzorka koji je prošao proces kriomaceracije pri temperaturi od 10 °C u trajanju od 4 dana i uzorka koji je prošao klasičnu maceraciju. Također se pokazalo da na ekstrakciju okusnih komponenti više utječe vrijeme trajanja kriomaceracije nego sama temperatura procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija