Pregled bibliografske jedinice broj: 564869
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 564869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran
(Influence of prefermentative maceration on the phenolic composition of Teran wines)
Autori
Bradvica, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.06
Godina
2011
Stranica
78
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Fenolni spojevi; Kriomaceracija; Maceracija; Vino Teran
(phenolic compounds; cryomaceration; maceration; Teran wine)
Sažetak
Maceracija je proces u proizvodnji vina u kojem se fenolni spojevi iz grožđa poput tanina, antocijana i drugih komponenata (dušikovih spojeva, polisaharida i minerala) ekstrahiraju iz pokožica, sjemenki i peteljki u mošt te utječu na boju i okus vina. Svrha predfermentativne maceracije je povećati ekstrakciju i stabilizaciju polifenolnih spojeva u tekućoj fazi (antocijani i tanini male molarne mase) i smanjiti intenzitet ekstrakcije tijekom procesa fermentacije, da bi se izbjegla ekstrakcija grubih i gorkih tanina iz sjemenki. U ovom radu određivan je utjecaj predfermentativne maceracije ( 2 i 4 dana pri 5 ºC). Primjenjene su spektrofotometrijske metode analize za određivanje udjela ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, ukupnih antocijana, intenziteta i nijanse boje, te flavanola i antioksidacijske aktivnosti (metode DPPH, FRAP, ABTS) tijekom proizvodnje vina Teran. Rezultati su pokazali da je kriomaceracija imala pozitivan utjecaj na udio određivanih fenolnih značajki vina u odnosu na klasičnu maceraciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija