Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564866

Procjena udjela parametara značajnih za kvalitetu predikatnih vina


Kaštelanac, Dragica
Procjena udjela parametara značajnih za kvalitetu predikatnih vina, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 564866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena udjela parametara značajnih za kvalitetu predikatnih vina
(Some quality parameters of Croatian predicate wines)

Autori
Kaštelanac, Dragica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.11

Godina
2011

Stranica
75

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
Glicerol; Glukonska kiselina; Kvaliteta; Predikatna vina
(glycerol; gluconic acid; quality; predicate wines)

Sažetak
Predikatna vina proizvode se od grožđa koje je prezrelo ili manje ili više prosušeno na trsu. Vina proizvedena iz takvog grožđa postižu posebnu kakvoću koja ih bitno razlikuje od drugih tipova vina. Među ispitivanim uzorcima zastupljene su sve kategorije predikatnih vina, a ukupno je ispitivano 135 uzoraka. Primjenom metoda propisanih od strane OIV-a, provedeno je određivanje: stvarnog i ukupnog alkohola, ukupnih i hlapivih kiselina, , limunske kiseline, glicerola, glukonske kiseline, te je provedeno senzorno ocjenjivanje. Dobiveni rezultati su pokazali: ispitivani parametri kakvoće bili su sukladni zakonskim ograničenjima unatoč većim koncentracijama hlapive kiselosti, sva su vina sukladna zahtjevima zakonskih propisa. Kakvoća analiziranih vina po pojedinačnim parametrima bila je sukladna rokovima berbi i grupi predikata. Najmanji sadržaj glicerola imala su vina kasnih berbi, a njaveći vina iz izborne berbe prosušenih bobica u kojima je zabilježeno i najviše glukonske kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kaštelanac, Dragica
Procjena udjela parametara značajnih za kvalitetu predikatnih vina, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kaštelanac, D. (2011) 'Procjena udjela parametara značajnih za kvalitetu predikatnih vina', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ka\v{s}telanac, Dragica}, year = {2011}, pages = {75}, keywords = {Glicerol, Glukonska kiselina, Kvaliteta, Predikatna vina}, title = {Procjena udjela parametara zna\v{c}ajnih za kvalitetu predikatnih vina}, keyword = {Glicerol, Glukonska kiselina, Kvaliteta, Predikatna vina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ka\v{s}telanac, Dragica}, year = {2011}, pages = {75}, keywords = {glycerol, gluconic acid, quality, predicate wines}, title = {Some quality parameters of Croatian predicate wines}, keyword = {glycerol, gluconic acid, quality, predicate wines}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font