Pregled bibliografske jedinice broj: 564866
Procjena udjela parametara značajnih za kvalitetu predikatnih vina
Procjena udjela parametara značajnih za kvalitetu predikatnih vina, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 564866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena udjela parametara značajnih za kvalitetu predikatnih vina
(Some quality parameters of Croatian predicate wines)
Autori
Kaštelanac, Dragica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.11
Godina
2011
Stranica
75
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Glicerol; Glukonska kiselina; Kvaliteta; Predikatna vina
(glycerol; gluconic acid; quality; predicate wines)
Sažetak
Predikatna vina proizvode se od grožđa koje je prezrelo ili manje ili više prosušeno na trsu. Vina proizvedena iz takvog grožđa postižu posebnu kakvoću koja ih bitno razlikuje od drugih tipova vina. Među ispitivanim uzorcima zastupljene su sve kategorije predikatnih vina, a ukupno je ispitivano 135 uzoraka. Primjenom metoda propisanih od strane OIV-a, provedeno je određivanje: stvarnog i ukupnog alkohola, ukupnih i hlapivih kiselina, , limunske kiseline, glicerola, glukonske kiseline, te je provedeno senzorno ocjenjivanje. Dobiveni rezultati su pokazali: ispitivani parametri kakvoće bili su sukladni zakonskim ograničenjima unatoč većim koncentracijama hlapive kiselosti, sva su vina sukladna zahtjevima zakonskih propisa. Kakvoća analiziranih vina po pojedinačnim parametrima bila je sukladna rokovima berbi i grupi predikata. Najmanji sadržaj glicerola imala su vina kasnih berbi, a njaveći vina iz izborne berbe prosušenih bobica u kojima je zabilježeno i najviše glukonske kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija