Pregled bibliografske jedinice broj: 564823
Trendovi u prehrani
Trendovi u prehrani // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane : zbornik sažetaka = Environmentally acceptable production of safe quality food : book of abstract / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 35-36 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 564823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trendovi u prehrani
(Nutrition trends)
Autori
Mandić, Milena L.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane : zbornik sažetaka = Environmentally acceptable production of safe quality food : book of abstract
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 35-36
ISBN
978-953-6331-99-4
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ljudska prehrana; trendovi u prehrani
(human nutrition; nutritional trends)
Sažetak
Prehrana je jedan od najvažnijih čimbenika u ljudskom životu i društvu, a kao egzogeni čimbenik utječe na ljudsko zdravlje. Uslijed suvremenog načina života, što uključuje prehranu i fizičku (ne)aktivnost, u svijetu je došlo do pandemije poremećaja u prehrani i kroničnih nezaraznih bolesti (debljina, kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa II, neki oblici karcinoma). Vrijeme u kome živimo karakterizira rastući interes za prehranu, a u želji za poboljšanjem postojeće situacije, ili kao posljedica određenih uvjerenja, znanstvenih spoznaja, informacija u medijima (dovoljno ili nedovoljno stručno potkrijepljenih), javljaju se određeni trendovi u prehrani, koji traju kraće ili duže. Trend može biti vezan uz neku hranjivu tvar (prehrambena vlakna, n-3 masne kiseline, selen), ili za neku hranu (funkcionalna, genetski modificirana, ekološka), tip prehrane (mediteranski, vegetarijanski), sigurnost hrane (HACCP). Suprotno, neki momenti, kao klimatske promjene i ograničeni Zemljini resursi u svijesti običnog potrošača još ne pobuđuju dovoljnu pozornost. Cilj ovog rada je pobuditi zanimanje za kritičko promišljanje o pojedinom trendu i situaciji u kojoj se suvremeni čovjek/potrošač nalazi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Milena Mandić
(autor)