Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564729

Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom


Brezovečki, Andreja
Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 564729 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom
(Feeding cows Charolais breed apple pomace)

Autori
Brezovečki, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Perčulija, Goran

Ključne riječi
jabučna komina; aroma citrus-komorača; konzumacija; hranidba u suhostaju; Charolais goveda
(apple pomace; citrus fennel aroma; intake; dry cow feeding; Charolais cattle)

Sažetak
Jabučna komina kao nus proizvod u proizvodnji jabučnog octa, vina ili soka predstavlja krmivo koje je do sada nedovoljno istraženo, a predstavlja krmivo koje može zamijeniti do 1/3 obroka u hranidbi preživača naročito za hranidbu goveda u porastu i/ili krava mesnih/kombiniranih pasmina držanih u sustavu krava tele. Kao krmivo s visokim sadržajem ME, niskim sadržajem proteina i srednjom količinom vlakana predstavlja krmivo na razini lošeg energetskog koncentrata ili osrednjeg sijena. Cilj pokusa bio je utvrditi dnevnu konzumaciju jabučne komine u ad libitum hranidbi krava u suhostaju držanih u sustavu "krava tele", te mogućnost povećanja konzumacije dodatkom arome citrus-komorača. Pokus je trajao 30 dana i postavljen je po latinskom kvadratu kao povratni pokus s dva tretmana, s dvije grupe krava u pokusu i dva perioda u trajanju po 15 dana (5 dana pred pokusni period i 10 dana pokusni period). Rezultati pokusa pokazuju da ne postoji statistički opravdana razlika u konzumaciji svježe jabučne komine bez arome i s aromom (27, 5 kg i 26, 9 kg dnevno po kravi respektivno), kao ni u konzumaciji suhe tvari (4, 84 i 4, 61 kg respektivno) (P>0, 05). Primjena arome citrus-komorača povoljno je utjecala na smanjenje varijabilnosti dnevne konzumacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Perčulija (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brezovečki, Andreja
Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Brezovečki, A. (2011) 'Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brezove\v{c}ki, Andreja}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {jabu\v{c}na komina, aroma citrus-komora\v{c}a, konzumacija, hranidba u suhostaju, Charolais goveda}, title = {Hranidba krava Charolais pasmine jabu\v{c}nom kominom}, keyword = {jabu\v{c}na komina, aroma citrus-komora\v{c}a, konzumacija, hranidba u suhostaju, Charolais goveda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brezove\v{c}ki, Andreja}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {apple pomace, citrus fennel aroma, intake, dry cow feeding, Charolais cattle}, title = {Feeding cows Charolais breed apple pomace}, keyword = {apple pomace, citrus fennel aroma, intake, dry cow feeding, Charolais cattle}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font