Pregled bibliografske jedinice broj: 564496
Sustav sigurnosti u proizvodnji vina graševina
Sustav sigurnosti u proizvodnji vina graševina, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 564496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sustav sigurnosti u proizvodnji vina graševina
(Food safety system in the production of graševina wine)
Autori
Bunjevac, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.04
Godina
2011
Stranica
109
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Dobra poljoprivredna praksa; HACCP; proizvodnja grožđa i vina; sljedivost proizvoda; analiza opasnosti
(Good agricultural practice; HACCP; production of grape and wine; traceability of the product hazard analysis)
Sažetak
Provođenjem dobre poljoprivredne prakse spriječava se pojava bolesti na grožđu, a radi sigurnosti proizvedenog grožđa, nužno je provoditi nadzor nad reziduama pesticida i teških metala koji mogu dospjeti u krajnji produkt uzgoja. Preduvjetni programi osiguravaju sanitarno-tehnički minimum koji olakšava primjenu 7 HACCP načela. HACCP sustav (Sustav analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka) identificira moguće opasnosti koje mogu utjecati na sigurnost hrane i utvrđuje postupke kontrole tih opasnosti, a od 2009. godine je njegova provedba regulirana Zakonom o hrani NN 46/07 za sve subjekte u poslovanju s hranom. Cilj ovog rada je detaljna razrada dokumentacijskih i evidencijskih lista provođenja dobre poljoprivredne prakse pomoću kojih se nadzire proizvodnja zdravstveno ispravne sirovine (grožđa) te uvođenje i provođenje HACCP sustava u proizvodnju vina u tvrtki Đakovačka vina d.d. s naglaskom na analizu opasnosti svih koraka proizvodnog procesa te evidentiranje i nadzor nad svim postupcima obrade mošta i vina do punjenja vina u boce. Rezultat rada je prikaz slijedivosti proizvoda (vina) po principu od „polja do stola“ kroz izradu HACCP plana prema smjernicama Komisije Codex Alimentarius.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Završni rad Sveučilišni poslijediplomski studij: Kvaliteta i sigurnost hrane, PBF, Zagreb