Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564496

Sustav sigurnosti u proizvodnji vina graševina


Bunjevac, Anita
Sustav sigurnosti u proizvodnji vina graševina, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 564496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sustav sigurnosti u proizvodnji vina graševina
(Food safety system in the production of graševina wine)

Autori
Bunjevac, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.04

Godina
2011

Stranica
109

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
Dobra poljoprivredna praksa; HACCP; proizvodnja grožđa i vina; sljedivost proizvoda; analiza opasnosti
(Good agricultural practice; HACCP; production of grape and wine; traceability of the product hazard analysis)

Sažetak
Provođenjem dobre poljoprivredne prakse spriječava se pojava bolesti na grožđu, a radi sigurnosti proizvedenog grožđa, nužno je provoditi nadzor nad reziduama pesticida i teških metala koji mogu dospjeti u krajnji produkt uzgoja. Preduvjetni programi osiguravaju sanitarno-tehnički minimum koji olakšava primjenu 7 HACCP načela. HACCP sustav (Sustav analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka) identificira moguće opasnosti koje mogu utjecati na sigurnost hrane i utvrđuje postupke kontrole tih opasnosti, a od 2009. godine je njegova provedba regulirana Zakonom o hrani NN 46/07 za sve subjekte u poslovanju s hranom. Cilj ovog rada je detaljna razrada dokumentacijskih i evidencijskih lista provođenja dobre poljoprivredne prakse pomoću kojih se nadzire proizvodnja zdravstveno ispravne sirovine (grožđa) te uvođenje i provođenje HACCP sustava u proizvodnju vina u tvrtki Đakovačka vina d.d. s naglaskom na analizu opasnosti svih koraka proizvodnog procesa te evidentiranje i nadzor nad svim postupcima obrade mošta i vina do punjenja vina u boce. Rezultat rada je prikaz slijedivosti proizvoda (vina) po principu od „polja do stola“ kroz izradu HACCP plana prema smjernicama Komisije Codex Alimentarius.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Završni rad Sveučilišni poslijediplomski studij: Kvaliteta i sigurnost hrane, PBF, Zagreb



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bunjevac, Anita
Sustav sigurnosti u proizvodnji vina graševina, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bunjevac, A. (2011) 'Sustav sigurnosti u proizvodnji vina graševina', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bunjevac, Anita}, year = {2011}, pages = {109}, keywords = {Dobra poljoprivredna praksa, HACCP, proizvodnja gro\v{z}\dja i vina, sljedivost proizvoda, analiza opasnosti}, title = {Sustav sigurnosti u proizvodnji vina gra\v{s}evina}, keyword = {Dobra poljoprivredna praksa, HACCP, proizvodnja gro\v{z}\dja i vina, sljedivost proizvoda, analiza opasnosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bunjevac, Anita}, year = {2011}, pages = {109}, keywords = {Good agricultural practice, HACCP, production of grape and wine, traceability of the product hazard analysis}, title = {Food safety system in the production of gra\v{s}evina wine}, keyword = {Good agricultural practice, HACCP, production of grape and wine, traceability of the product hazard analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font