Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 56438

Fenolne kiseline mošta i vina sorata Pošip i Rukatac


Budić-Leto, Irena
Fenolne kiseline mošta i vina sorata Pošip i Rukatac, 2000., magistarski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 56438 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenolne kiseline mošta i vina sorata Pošip i Rukatac
(Phenolic acid of must and wines of cv. Pošip and Rukatac)

Autori
Budić-Leto, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.04

Godina
2000

Stranica
92

Mentor
Lovrić, Tomislav

Ključne riječi
Pošip; Rukatac; fermentacija; dozrijevanje; hidroksibenzojeve kiseline; hidroksicimetne kiseline.
(Pošip; Rukatac; fermentation; aging; hidroxybenzoic acids; hidroxycinnamic acids)

Sažetak
S enološkog gledišta fenolne kiseline su spojevi koji podliježu oksidacijskim promjenama ovisno o uvjetima u kojima se nalaze i tako utječu na senzorska svojstva vina. Isto tako većina ovih spojeva ima i jaka antioksidacijska svojstva pojačavajući korisno djelovanje proizvoda u kojima se nalaze. Ispitivanja ovih spojeva omogućava upoznavanje amplitude hidrolize koja utječe na nastajanje slobodnih oblika kiselina. Istraživanja provedena u ovom radu imaju za cilj utvrđivanje sastava fenolnih kiselina mošta i vina sorata Pošip i Rukatac. Tijekom rada određivane su hidroksibenzojeve i hidroksicimetne fenolne kiseline: galna, prozokatehinska, vanilinska, kafeinska, ferulična i p-kumarinska a istraživani su udjeli ovih kiselina u moštu i vinu nakon završene fermentacije, te u vinu 8 i 18 mjeseci od prerade grožđa. Određivan je udio ovih kiselina u vrhunskim vinima Pošip Smokvica i Rukatac Smokvica iz berbi 1996, 1997, 1998. Primijenjena je čvrsto fazna ekstrakcija na C18 i SAX sorbensu za dobivanje kisele frakcije fenolnih spojeva. Separacija, te kvalitativno i kvantitativno određivanje ovih kiselina provedena je HPLC tehnikom na reverznoj fazi. Rezultati istraživanja pokazuju da je najmanji udio ovih spojeva u moštu. U vinu nakon završene fermentacije je zabilježen porast udjela hidroksicimetnih i opadanje udjela hidroksibenzojevih kiselina. Dozrijevanjem vina dolazi do povećanja udjela obje skupine fenolnih kiselina. Sadržaj ovih spojeva u vinima može se koristiti u identifikaciji vina određene sorte s određenog područja, a time je identifikacija izvornosti vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
00910101
058505

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Irena Budić-Leto (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Budić-Leto, Irena
Fenolne kiseline mošta i vina sorata Pošip i Rukatac, 2000., magistarski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Budić-Leto, I. (2000) 'Fenolne kiseline mošta i vina sorata Pošip i Rukatac', magistarski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budi\'{c}-Leto, Irena}, year = {2000}, pages = {92}, keywords = {Po\v{s}ip, Rukatac, fermentacija, dozrijevanje, hidroksibenzojeve kiseline, hidroksicimetne kiseline.}, title = {Fenolne kiseline mo\v{s}ta i vina sorata Po\v{s}ip i Rukatac}, keyword = {Po\v{s}ip, Rukatac, fermentacija, dozrijevanje, hidroksibenzojeve kiseline, hidroksicimetne kiseline.}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budi\'{c}-Leto, Irena}, year = {2000}, pages = {92}, keywords = {Po\v{s}ip, Rukatac, fermentation, aging, hidroxybenzoic acids, hidroxycinnamic acids}, title = {Phenolic acid of must and wines of cv. Po\v{s}ip and Rukatac}, keyword = {Po\v{s}ip, Rukatac, fermentation, aging, hidroxybenzoic acids, hidroxycinnamic acids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font