Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564129

Antioksidacijska svojstva derivata kumarina i njihovo antifungalno djelovanje prema najvažnijim mikotoksikogenim plijesnima iz hrane


Molnar, Maja
Antioksidacijska svojstva derivata kumarina i njihovo antifungalno djelovanje prema najvažnijim mikotoksikogenim plijesnima iz hrane, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 564129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska svojstva derivata kumarina i njihovo antifungalno djelovanje prema najvažnijim mikotoksikogenim plijesnima iz hrane
(Antioxidant properties of coumarin derivatives and their antifungal activities against most relevant mycotoxigenic food molds)

Autori
Molnar, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
08.12

Godina
2011

Stranica
138

Mentor
Klapec, Tomislav

Neposredni voditelj
Čačić, Milan

Ključne riječi
kumarin; sinteza; antifungalna aktivnost; antioksidacijska aktivnost
(coumarin; synthesis; antifungal activity; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je sinteza derivata kumarina s potencijalnom antifungalnom i antioksidacijskom aktivnošću. Naime, prema dosadašnjim istraživanjima, pretpostavlja se da se sintetskom modifikacijom polaznog spoja 7-hidroksi-4-metilkumarina mogu poboljšati njegova antifungalna i antioksidacijska svojstva. Sintetskim putem dobivena je serija Schiffovih baza s različitim supstituentima, kao i tiosemikarbazida i tiazolidinona. Antioksidacijska aktivnost je ispitana DPPH metodom spektrofotometrijski, EPR-om (DPPH i galvinoksil radikal) i fosfomolibden metodom. Rezultati su pokazali da se supstitucijom hidroksilne skupine 7-hidroksi-4-metilkumarina može značajno povećati antioksidacijska aktivnost polaznog kumarina, osobito prisutnošću supstituenata koji sadrže dihidroksifenilnu skupinu i tiosemikarbazidnu skupinu. Derivati kumarina su ispitani i na antifungalno djelovanje prema najčešćim plijesnima namirnica, Aspergillus flavus, A. ochraceus, Fusarium graminearum i F. verticillioides. Novosintetizirani derivati kumarina su se pokazali i kao izvrsna antifungalna sredstva, osobito Schiffove baze s hidroksilnim skupinama, te su, ovisno o primijenjenoj plijesni, pokazali i 100% inhibiciju rasta pojedine plijesni. Supstitucijom 7-hidroksi-4-metilkumarina u položaju 7 antifungalna aktivnost prema ispitanim plijesnima, osobito prema F. verticillioides, se povećala u odnosu na polazni kumarin. Spojevi koji u isto vrijeme posjeduju izvrsnu antioksidacijsku i antifungalnu aktivnost su Schiffove baze s dihidroksifenilnom skupinom i tiosemikarbazidi s fenilnom skupinom (supstituiranom ili ne).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Klapec (mentor)

Avatar Url Milan Čačić (mentor)

Avatar Url Maja Molnar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Molnar, Maja
Antioksidacijska svojstva derivata kumarina i njihovo antifungalno djelovanje prema najvažnijim mikotoksikogenim plijesnima iz hrane, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Molnar, M. (2011) 'Antioksidacijska svojstva derivata kumarina i njihovo antifungalno djelovanje prema najvažnijim mikotoksikogenim plijesnima iz hrane', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Molnar, Maja}, year = {2011}, pages = {138}, keywords = {kumarin, sinteza, antifungalna aktivnost, antioksidacijska aktivnost}, title = {Antioksidacijska svojstva derivata kumarina i njihovo antifungalno djelovanje prema najva\v{z}nijim mikotoksikogenim plijesnima iz hrane}, keyword = {kumarin, sinteza, antifungalna aktivnost, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Molnar, Maja}, year = {2011}, pages = {138}, keywords = {coumarin, synthesis, antifungal activity, antioxidant activity}, title = {Antioxidant properties of coumarin derivatives and their antifungal activities against most relevant mycotoxigenic food molds}, keyword = {coumarin, synthesis, antifungal activity, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font