Pregled bibliografske jedinice broj: 564091
Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka različitim mikrobnim kulturama
Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka različitim mikrobnim kulturama // Mljekarstvo, 61 (2011), 2; 161-167 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 564091 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka različitim mikrobnim kulturama
(Change of lactose content after milk fermentation using various microbial cultures)
Autori
Vinko, Ivana ; Božanić, Rajka ; Golem, Željka ; Kesner-Koren, Inga ; Mahnet, Stjepan
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 61
(2011), 2;
161-167
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
laktoza; fermentacija; enzimska metoda; mliječna kiselina; fermentirani mliječni proizvodi
(lactose; fermentation; enzymatic method; lactic acid; fermented milk products)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je pratiti promjene udjela laktoze i promjene kiselosti u mlijeku prije fermentacije te u fermentiranim mliječnim proizvodima koji su čuvani 1 i 28 dana u hladnjaku na 8 °C. Istraživanje je obuhvatilo 5 različitih uzoraka: jogurt, jogurt sa povećanim udjelom laktoze, bifido mlijeko, kiselo vrhnje i kiselo mlijeko. Udjel laktoze određivan je enzimskom metodom. Rezultati su pokazali da termofilne kulture tijekom fermentacije konvertiraju znatno više laktoze u mliječnu kiselinu (oko 30 %), u odnosu na mezofilne kulture (16-20 %). Probiotička kultura vrste Bifidobacterium treba znatno dulje vrijeme prilagodbe za fermentaciju laktoze u mlijeku, a konvertirala je najmanji udio laktoze (svega 15 % nakon prvog dana čuvanja uzoraka, a nakon 28 dana oko 19 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus