Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564091

Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka različitim mikrobnim kulturama


Vinko, Ivana; Božanić, Rajka; Golem, Željka; Kesner-Koren, Inga; Mahnet, Stjepan
Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka različitim mikrobnim kulturama // Mljekarstvo, 61 (2011), 2; 161-167 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 564091 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka različitim mikrobnim kulturama
(Change of lactose content after milk fermentation using various microbial cultures)

Autori
Vinko, Ivana ; Božanić, Rajka ; Golem, Željka ; Kesner-Koren, Inga ; Mahnet, Stjepan

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 61 (2011), 2; 161-167

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
laktoza; fermentacija; enzimska metoda; mliječna kiselina; fermentirani mliječni proizvodi
(lactose; fermentation; enzymatic method; lactic acid; fermented milk products)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je pratiti promjene udjela laktoze i promjene kiselosti u mlijeku prije fermentacije te u fermentiranim mliječnim proizvodima koji su čuvani 1 i 28 dana u hladnjaku na 8 °C. Istraživanje je obuhvatilo 5 različitih uzoraka: jogurt, jogurt sa povećanim udjelom laktoze, bifido mlijeko, kiselo vrhnje i kiselo mlijeko. Udjel laktoze određivan je enzimskom metodom. Rezultati su pokazali da termofilne kulture tijekom fermentacije konvertiraju znatno više laktoze u mliječnu kiselinu (oko 30 %), u odnosu na mezofilne kulture (16-20 %). Probiotička kultura vrste Bifidobacterium treba znatno dulje vrijeme prilagodbe za fermentaciju laktoze u mlijeku, a konvertirala je najmanji udio laktoze (svega 15 % nakon prvog dana čuvanja uzoraka, a nakon 28 dana oko 19 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Inga Kesner-Koren (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Vinko, Ivana; Božanić, Rajka; Golem, Željka; Kesner-Koren, Inga; Mahnet, Stjepan
Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka različitim mikrobnim kulturama // Mljekarstvo, 61 (2011), 2; 161-167 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Vinko, I., Božanić, R., Golem, Ž., Kesner-Koren, I. & Mahnet, S. (2011) Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka različitim mikrobnim kulturama. Mljekarstvo, 61 (2), 161-167.
@article{article, author = {Vinko, Ivana and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Golem, \v{Z}eljka and Kesner-Koren, Inga and Mahnet, Stjepan}, year = {2011}, pages = {161-167}, keywords = {laktoza, fermentacija, enzimska metoda, mlije\v{c}na kiselina, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {61}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka razli\v{c}itim mikrobnim kulturama}, keyword = {laktoza, fermentacija, enzimska metoda, mlije\v{c}na kiselina, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi} }
@article{article, author = {Vinko, Ivana and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Golem, \v{Z}eljka and Kesner-Koren, Inga and Mahnet, Stjepan}, year = {2011}, pages = {161-167}, keywords = {lactose, fermentation, enzymatic method, lactic acid, fermented milk products}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {61}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Change of lactose content after milk fermentation using various microbial cultures}, keyword = {lactose, fermentation, enzymatic method, lactic acid, fermented milk products} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font