Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 563990

Problem unosa žive u organizam prehranom namirnicama iz mora


Krželj, Maja; Kuzmanić-Šamija, Radenka; Lakoš, Venera; Šimat, Vida; Krželj, Vjekoslav
Problem unosa žive u organizam prehranom namirnicama iz mora // Nasljedne metaboličke bolesti 2011, Djeca, metali i nove bolesti / Barić, Ivo (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2011. str. 92-101 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 563990 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Problem unosa žive u organizam prehranom namirnicama iz mora
(Issues related to mercury inatke from seafood on human organism)

Autori
Krželj, Maja ; Kuzmanić-Šamija, Radenka ; Lakoš, Venera ; Šimat, Vida ; Krželj, Vjekoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Nasljedne metaboličke bolesti 2011, Djeca, metali i nove bolesti / Barić, Ivo - Zagreb : Medicinska naklada, 2011, 92-101

Skup
Nasljedne metaboličke bolesti 2011: Djeca, metali i nove bolesti

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 14.10.2011

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Živa; trovanje živom; morski organizmi; proizvodi ribarstva
(Mercury; mercury poisoning; sea organisms; seafood)

Sažetak
Svi oblici žive i živinih spojeva su potencijalno toksični, perzistentni i bioakumulativni, a njihova toksičnost ovisi o koncentraciji u pojedinom organizmu. Zbog fizikalnih i kemijskih svojstava, te uvriježenog vjerovanja u njeno blagotvorno djelovanje, živa se dugi niz godina koristila u medicini za liječenje brojnih bolesti, a još uvijek se koristi za izradu različitih proizvoda u svakodnevnoj upotrebi. Otrovanje živom se naziva merkurijalizam. Osobitosti otrovanja živom su različite ovisno o tome da li je izazvano elementarnom, anorganskom ili organskom živom, akutnom ili kroničnom izlaganju otrovu, količini unesene žive i individualnoj reakciji bolesnika. Ovisno o tome na koji način i u kojem obliku je unesena u more, živa se može pronaći u različitim spojevima i akumulirati u sedimentu ili u organizmima. Vodeni organizmi koji se koriste za prehranu u sebi obično sadrže veće koncentracije žive i to najčešće u organskim spojevima kao što je metil-živa. Zbog bioakumulacije i biomagnifikacije najviše koncentracije žive u morskim organizmima mogu se zabilježiti u top predatorima kao što su sabljarka, tuna, morski psi, dupini, kitovi itd.. Čovjek je organizam koji se nalazi na samom vrhu hranidbenog lanca, tako da je konzumiranjem vodenih organizama izložen visokim koncentracijama organske žive. Najpoznatija masovna otrovanja živom zabilježena su u Japanu u zaljevima Minamata i Niigata, gdje je otrovanje nastalo kao posljedica konzumiranja ribe koja je u sebi sadržavala visoke koncentracije metil-žive, a bolest je dobila naziv „Minamata bolest“.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Split,
Sveučilište u Splitu

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Krželj, Maja; Kuzmanić-Šamija, Radenka; Lakoš, Venera; Šimat, Vida; Krželj, Vjekoslav
Problem unosa žive u organizam prehranom namirnicama iz mora // Nasljedne metaboličke bolesti 2011, Djeca, metali i nove bolesti / Barić, Ivo (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2011. str. 92-101 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Krželj, M., Kuzmanić-Šamija, R., Lakoš, V., Šimat, V. & Krželj, V. (2011) Problem unosa žive u organizam prehranom namirnicama iz mora. U: Barić, I. (ur.)Nasljedne metaboličke bolesti 2011, Djeca, metali i nove bolesti.
@article{article, author = {Kr\v{z}elj, Maja and Kuzmani\'{c}-\v{S}amija, Radenka and Lako\v{s}, Venera and \v{S}imat, Vida and Kr\v{z}elj, Vjekoslav}, editor = {Bari\'{c}, I.}, year = {2011}, pages = {92-101}, keywords = {\v{Z}iva, trovanje \v{z}ivom, morski organizmi, proizvodi ribarstva}, title = {Problem unosa \v{z}ive u organizam prehranom namirnicama iz mora}, keyword = {\v{Z}iva, trovanje \v{z}ivom, morski organizmi, proizvodi ribarstva}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kr\v{z}elj, Maja and Kuzmani\'{c}-\v{S}amija, Radenka and Lako\v{s}, Venera and \v{S}imat, Vida and Kr\v{z}elj, Vjekoslav}, editor = {Bari\'{c}, I.}, year = {2011}, pages = {92-101}, keywords = {Mercury, mercury poisoning, sea organisms, seafood}, title = {Issues related to mercury inatke from seafood on human organism}, keyword = {Mercury, mercury poisoning, sea organisms, seafood}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font