Pregled bibliografske jedinice broj: 563518
Utjecaj temperatura i oborina na pojavu dvostrukih plodova trešnje
Utjecaj temperatura i oborina na pojavu dvostrukih plodova trešnje, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 563518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperatura i oborina na pojavu dvostrukih plodova trešnje
(Influence of temperature and rainfall on the occurrence of sweet cherry double fruits)
Autori
Podgorelec, Nenad
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.11
Godina
2009
Stranica
26
Mentor
Čmelik, Zlatko
Ključne riječi
trešnja; dupli plodovi; klima
(sweet cherry; double fruits; clime)
Sažetak
Kod teršnje pojava duplih plodova javlja se ovisno o kilmatskim prilikama prošle vegetacije. Dupli plodovi predstavljaju za voćku fiziološki nedostatak, pa voćka neke plodove koji nakon oplodnje gdje se sjemeni zaneci nisu oplodili odbacuje. Metodom brojanja duplih plodova od ukupnog broja plodova na stablu trešnje željelo se utvrditi zašto neke sorte stvaraju duple plodove i u kojoj mjeri ih stvaraju. Dan je kratki pregled rezultata metode brojenja za 2008. i 2009. godinu. Sorte kod kojih je izraženiji postotak duplih plodova u 2008. godini su: Sylvana (10, 6%), Skeena (24%), Stonska (66%), Samobor mlađa (50%), Kulmer (29%), Drkulec (66%), Ohridska crna (26, 6%), Mora di Cazzano (50%) duplih plodova u odnosu na ukupan broj plodova na stablu utvrđeno metodom brojanja. Sorte kod kojih je izraženiji postotak duplih plodova u 2009. godini su: Vukica (15, 3%), AlicaxReljevo (9, 6%), Pavlak (7, 4%), Tugarka (4, 7%) duplih plodova u odnosu na ukupan broj plodova na stablu utvrđeno metodom brojanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0910468-2710 - Evaluacija uzgajanih trešanja i višnje Maraske u mediteranskom dijelu Hrvatske (Čmelik, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zlatko Čmelik
(mentor)