Pregled bibliografske jedinice broj: 563441
Kemijsko prorjeđivanje plodova jabuke sorte „Fuji“
Kemijsko prorjeđivanje plodova jabuke sorte „Fuji“, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 563441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijsko prorjeđivanje plodova jabuke sorte „Fuji“
(Chemical thinning of apple cultivar Fuji)
Autori
Posavac, Marijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.03
Godina
2011
Stranica
25
Mentor
Čmelik, Zlatko
Ključne riječi
Fuji; benziladenin; kemijsko prorjeđivanje; ručno prorjeđivanje
(Fuji; benzyladenine; chemical thinning; hand thinnig)
Sažetak
Istraživana je optimalna debljina plodova jabuke sorte „Fuji“ prilikom kemijskog prorjeđivanja preparatom GerBA 4 LG (6-Benziladenin). Aplikacija preparata se vršila pri debljini ploda od 5, 12, 15-20mm, a ručno se prorjeđivalo pri debljini od 30mm. Koncentracija sredstva je bila 30 ppm, a utrošak vode 1000 l/ha. Nakon kemijskog tretmana pristupilo se i dorjeđivanju tako da je u gronji ostavljen po jedan plod. Nakon berbe ploda pristupilo se vaganju, mjerenju promjera i utvrđivanju boje plodova. Dobiveni rezultati su pokazali da je učinak kemijskog prorjeđivanja nizak, a udio plodova prve klase je viši kod ručnog prorjeđivanja nego kod kemijskog prorjeđivanja. Ovakvi rezultati dokazuju da upotreba samo jednog preparata kod sorte “Fuji” nije dovoljna već je potrebno koristiti kombinaciju s drugim preparatima kao što je etilen ili karbaril.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)