Pregled bibliografske jedinice broj: 563307
Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru šaržnim, pritočnim i polukontinuiranim postupkom
Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru šaržnim, pritočnim i polukontinuiranim postupkom, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 563307 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru šaržnim, pritočnim i polukontinuiranim postupkom
(Single step production of lactic acid from corn grits in horizontal rotating tubular bioreactor in batch, fed-batch and semicontinuous process)
Autori
Marković, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.11
Godina
2011
Stranica
100
Mentor
Slavica, Anita
Neposredni voditelj
Slavica, Anita
Ključne riječi
simultana hidroliza škroba i fermentacija glukoze do mliječne kiseline (SSF); simultana hidroliza i fermentacija (polu-)čvrstih sirovina/supstrata ((s)ssf); Lactobacillus amylovorus; horizontalni rotirajući cijevni bioreaktor (HRCB); različiti postupci proizvodnje mliječne kiseline
(simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose to lactic acid (SSF); simultaneous hydrolysis and fermentation of (semi-)solid raw materials/substrates ((s)ssf); Lactobacillus amylovorus; horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB); different types of lactic acid production)
Sažetak
Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T provodi simultanu saharifikaciju škroba iz kukuruzne krupice i fermentaciju jednostavnijih ugljikohidrata do mliječne kiseline tijekom uzgoja u suspenziji kukuruzne krupice (SSF/(s)ssf) u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB-u). SSF/(s)ssf je proveden šaržnim, pritočnim i polukontinuiranim postupcima pri relativno niskim temperaturama (20-35oC) i pH vrijednostima hranjive podloge (6-3). Definiran je utjecaj brzine okretanja HRCB-a (n) na promjene optičke gustoće i pH vrijednosti suspenzije kao i na promjene koncentracije: suhe tvari biomase, proteina, ukupnih ugljikohidrata, amiloze, reducirajućih šećera (RS) i mliječne kiseline uzduž bioreaktora (LHRCB). Utvrđeno je da se pri n od 10 min-1 čestice suspenzije tj. sirovina/supstrat neravnomjerno raspoređuju uzduž HRCB-a. Hidroliza škroba s pomoću L. amylovorus DSM 20531T odvija se od samog početka bioprocesa u HRCB-u i udio RS, glukoze i/ili maltoze, u ukupnoj koncentraciji ugljikohidrata iznosi između 25% i 28% tijekom uzgoja šaržnim postupkom, pritočnim postupkom i polukontinuiranim postupkom u odabranim uvjetima. Tijekom SSF/(s)ssf-a provedenog trima postupcima bakterija proizvodi oba stereoizomera, D-(-)- i L-(+)-mliječnu kiselinu, u omjeru 0, 30 : 0, 70. Maksimalna koncentracija proizvedene mliječne kiseline od 8, 3 g L-1 postignuta je nakon 118 h uzgoja šaržnim postupkom na izlazu iz HRCB-a, što daje vrijednost YP/S od 0, 16 g mliječne kiseline g-1 ukupnih ugljikohidrata ili 0, 76 g mliječne kiseline g-1 RS tj. fermentabilnih šećera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anita Slavica
(mentor)