Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 56328

Prinos i sastavnice prinosa ICARDA/ICRISAT linija slanutka


Vlajsović, Zoran
Prinos i sastavnice prinosa ICARDA/ICRISAT linija slanutka, 2000., diplomski rad, Agornomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 56328 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prinos i sastavnice prinosa ICARDA/ICRISAT linija slanutka
(Yield and yield components of ICARDA/ICRISAT chickpea breeding lines)

Autori
Vlajsović, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agornomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.04

Godina
2000

Stranica
36

Mentor
Šatović, Zlatko

Neposredni voditelj
Šatović, Zlatko

Ključne riječi
slanutak; Cicer arietinum L.; oplemenjivačke linije; prinos; sastavnice prinosa
(chickpea; Cicer arietinum L.; breding lines; yield; yield components)

Sažetak
Pokus sa 22 genotipova slanutka podrijetlom iz ICARDA-e izveden je u svrhu procjene prinosa i sastavnica prinosa. Ispitivana su svojstva: visina stabljike (cm), broj grana, broj mahuna, broj zrna, masa zrna (g), broj zrna po mahuni, apsolutna masa zrna (g). Na temelju provedenih istraživanja i statističke analize može se zaključiti sljedeće: (1) Prema varijacijskom koeficijentu najviše je variralo svojstvo masa zrna, a manje su varirala svojstva: broj zrna, broj mahuna, visina stabljike, broj grana te apsolutna masa zrna. Najmanju varijabilnost je pokazalo svojstvo broja zrna po mahuni. (2) Skoro potpuno pozitivna korelacija javlja se između svojstava broj mahuna, broj zrna i masa zrna. Svojstvo visina stabljike je sa većinom ostalih svojstava u slaboj korelaciji, dok je svojstvo broj grana sa većinom ostalih svojstava u srednjoj korelaciji. Svojstvo broj mahuna je negativno korelirano sa svojstvom broj zrna po mahuni a to svojstvo je u negativnoj korelaciji sa svojstvom apsolutna masa zrna. (3) Analiza varijance je pokazala da postoje signifikantne razlike u svim ispitivanim svojstvima. (4) Za svojstvo masa zrna po biljci najboljima su se pokazali genotipovi: FLIP05 FLIP06, FLIP 02, FLIP 18, FLIP 12 i FLIP 20 koji su ujedno bili bolji od najboljeg standarda za ovo svojstvo (STAND1). Genotip FLIP02 ima je signifikantno veći prosječni broj zrna po mahuni od svih ispitivanih genotipova osim FLIP13. Za svojstvo apsolutna masa zrna veći broj genotipova se pokazao boljim od najboljeg standarda za ovo svojstvo (STAND2), a među njima kao najbolji su se pokazali FLIP 13 i FLIP 19.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
178321

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Šatović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vlajsović, Zoran
Prinos i sastavnice prinosa ICARDA/ICRISAT linija slanutka, 2000., diplomski rad, Agornomski fakultet, Zagreb
Vlajsović, Z. (2000) 'Prinos i sastavnice prinosa ICARDA/ICRISAT linija slanutka', diplomski rad, Agornomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vlajsovi\'{c}, Zoran}, year = {2000}, pages = {36}, keywords = {slanutak, Cicer arietinum L., oplemenjiva\v{c}ke linije, prinos, sastavnice prinosa}, title = {Prinos i sastavnice prinosa ICARDA/ICRISAT linija slanutka}, keyword = {slanutak, Cicer arietinum L., oplemenjiva\v{c}ke linije, prinos, sastavnice prinosa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vlajsovi\'{c}, Zoran}, year = {2000}, pages = {36}, keywords = {chickpea, Cicer arietinum L., breding lines, yield, yield components}, title = {Yield and yield components of ICARDA/ICRISAT chickpea breeding lines}, keyword = {chickpea, Cicer arietinum L., breding lines, yield, yield components}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font